Turska najavila jačanje vojne industrije: Potražnja za našim naoružanjem raste u cijelom svijetu

Predstavnici odbrambene industrije Turske (SSB) na čelu s predsjedavajućim Ismailom Demirom izjavili su danas kako će u 2022. godini Turska završiti ranije započete projekte u odbrambenoj industriji

Između ostalog, Demir je naglasio kako je turska vojna industrija najviše napredovala od svih privrednih sektora u Turskoj u posljednjih 20 godina.

“Naš sektor, s oko 1.500 kompanija i 80.000 radnika postao je jedan od onih koji najviše doprinose privredi naše zemlje. Imali smo godišnji prihod od 10 milijardi dolara, a izvoz je dostigao rekordnu cifru od 3,22 milijarde dolara”, rekao je Demir.

On je također izjavio kako su turski vojni proizvodi uspješno korišteni u brojnim akcijama kako u zemlji, tako i u svijetu.

“Prvi autohtoni višenamjenski helikopter Gokbey bit će predat Glavnoj komandi Žandarmerije, dok će laki jurišni avion HURIYET biti testiran ove godine”, pojašnjava Demir.

Što se tiče izvoza naoružanja iz Turske, zvaničnici ističu kako je u protekloj godini Turska najviše izvozila bespilotne letjelice.

“Naše bespilotne letjelice postale su popularne još otkako su raspoređene u Siriji, Azerbejdžanu i Libiji. Aktivno se sada koriste u Turskoj, Kataru, Libiji, Ukrajini i Azerbejdžanu”, ističe on.

Na pitanje novinara koje bi države u narednom periodu mogle kupiti tursko naoružanje, Demir ističe kako se radi o državama iz cijelog svijeta.

“Cijeli svijet je naša meta. Kako se vidi kvalitet naših proizvoda, tako i potražnja raste”, zaključio je Demir.

Izvor: Klix.ba

Related posts