Dogovorena nova koalicija na Unsko-sanskom kantonu: A-SDA, SDP, SBB, Naša Stranka i Nezavisni blok

Kako neslužbeno saznajemo danas će se održati vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj će se potvrditi nova koalicija od 16 poslanika.

Danas će Unsko-sanski kanton dobiti novu/staru koaliciju kao i novu/staru Vladu. Mala promjena koja se razlikuje od dosadašnje koalicije je Demokratska Fronta i njena dva poslanika koji su izbačeni iz koalicije zbog neslaganja.

Tako će novu koaliciju činiti: 8 poslanika A-SDA, 4 poslanika SDP, 2 poslanika SBB, 1 poslanik Naše Stranke i 1 poslanik Nezavisnog bloka.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, dogovorena je i preraspodjela pozicija ministara, direktora Javnih ustanova i drugih institucija Unsko-sanskog kantona.

Šta je ko dobio?

A-SDA stranka (8 poslanika) je dobila pozicije Premijera USK i 4 ministra (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo Građenja i prostornog uređenja i Ministarstvo nauke, kulture i sporta),  direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, direktora Zavoda za javno zdravstvo USK, direktora ŠPD “Unsko-sanske šume” i još neke pozicije za koje trenutno nemamo potvrdu.

SDP stranka (4 poslanika) je dobila 3 ministarstva (Zdravstva, Financija i Poljoprivrede), pored toga dobili su i direktora Kantonalne bolnice i nekoliko domova zdravlja.

SBB stranka (2 poslanika) će postaviti Agana Bunića, bivšeg načelnika Bužima, za Predsjedavajućeg Skupštine USK, a pored toga dobijaju i direktora Direkcije regionalnih cesta USK.

Nezavisni blok (1 poslanik) će dobiti ministra Privrede i još nekoliko Javnih ustanova na raspolaganje.

Za sada, nije nam poznato šta je dobila Naša Stranka koju u Skupštini predstavlja profesorica Vildana Alibabić, ali nam je potvrđeno da je ona 16-ta ruka koja će činiti koaliciju na Unsko-sanskom kantonu. Podsjećanja radi, u jučerašnjem gostovanju predsjednika Naše Stranke Predraga Kojovića na jednoj televiziji, izjavljeno je da Naša Stranka neće ulaziti u koaliciju dok se god CIK ne očituje na njihove zahtjeve. Da li to zna i poslanica Naše Stranke, uskoro ćemo saznati.

Saziv skupštinskih poslanika izgleda ovako:

Od njih 30, 16 poslanika će činiti poziciju, a 14 opoziciju.

Ostaje nam još da vidimo na sutrašnjoj sjednici koji će ministri biti smjenjeni nakon samo mjesec dana rada i kakve eksperte u svojim branšama možemo očekivati u sljedećoj Vladi Unsko-sanskog kantona?

Izvor:krajin.ba

Related posts