Dodir s majčinom kožom umiruje bebu

Njega koža na kožu je način čuvanja novorođenčeta tako da postoji direktan kontakt između kože djeteta i roditelja. Dijete odjeveno samo u pelene nježno prislonite na gola prsa u uspravnom položaju.

Iznenađujuće, zamotavanje bebe u dekicu nije najbolji način da novorođenčetu bude udobno. Prema višegodišnjim istraživanjima, prakticiranje njege koža na kožu, odnosno direktnog kontakta kože djeteta i roditelja, bolji je način za smirivanje novorođenčeta i njegovu udobnost.

Naša tijela imaju nevjerovatnu sposobnost podizanja tjelesne temperature novorođenčeta i njenog održavanja na pravom nivou.

Takav bliski kontakt naročito pomaže prijevremeno rođenoj djeci, a bebe koje se tako čuvaju manje plaču, duže spavaju i lakše se privikavaju na dojenje.

Njega koža na kožu je način čuvanja novorođenčeta tako da postoji direktan kontakt između kože djeteta i roditelja. Dijete odjeveno samo u pelene nježno prislonite na gola prsa u uspravnom položaju.

Ovaj vid njege često se koristi kod prijevremeno rođenih beba, jer blizak kontakt s roditeljem regulira djetetovu tjelesnu temperaturu, rad srca i disanje.

Zvukovi majčinog srca slični su onima u maternici, a kontakt koža-koža uzrokuje emocionalni i mentalni razvoj bebe. Prijevremeno rođena djeca imaju probleme s koordinacijom disanja i radom srca, a istraživanja su pokazala da se na ovaj način pomaže djetetu.

Dodir majčine kože s novorođenčetovom pokazao se djelotvornim u smanjenju bolova djeteta u tri istraživanja. Kraće vrijeme oporavka uz ovakvu njegu je važna pomoć u održavanju djetetovog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da su se zagrljene bebe oporavile od bolova za minutu i po, dok su bebe koje su bile u inkubatoru trebale više od tri minute.

Ako držite dijete na goloj koži, to će mu pomoći pri stabilizaciji rada srca i regulaciji tjelesne toplote. Bolje će spavati, manje plakati, a čak mu se može i brže razvijati mozak.

Ako vaše dijete ne doji od početka, dodir kože može pomoći da beba počne dojiti. Njega koža na kožu, naravno, može se koristiti sa sličnim prednostima i kod beba rođenih nakon termina.

Related posts