Dodik: Što se tiče pravde, zakasnili su sa hapšenjem Dudakovića

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da hapšenje Atifa Dudakovića, ratnog komandanta Armije RBiH, s aspekta prava nije zakašnjelo, jer ratni zločin ne zastarijeva, ali je zakašnjelo s aspekta pravde.

-Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predjsednikom RS-a podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom – rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše današnje hapšenje Dudakovića.

Podsjetivši da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identifikuje Atifa Dudakovića, predsjednik RS-a je rekao da zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i uspostaljvanje vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.

-Da je ovo hapšenje uslijedilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, vjerovao bih u dobre namjere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakašnjelo hapšenje sa neizvjesnim sudskim epilogom – zaključio je Dodik.

Izvor: Srna

Related posts