Dodik pozvao Srbe da se vrate iz Njemačke kako bi izbjegli eventualni proces za ratne zločine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će, nakon što je Udruženje “Majke Srebrenice” njemačkom tužiocu predalo spisak od 22.000 Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude, pa bi oni trebalo što prije da se vrate kući.

Nakon najave Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” da će zatražiti da svi sa tog spiska koji su trenutno u Njemačkoj odgovaraju u toj zemlji, a ne u BiH, Dodik ističe da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

“Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu”, rekao je Dodik za TV Pink.

Spisak je predat Glavnom inspektoru Saveznog ureda kriminalističke policije Njemačke (BKA) Klausu Zornu.

Zorn je ovih dana boravio u posjeti BiH, tačnije Srebrenici gdje mu je uručeno i priznanje za doprinos u hapšenju zločinaca.

Podsjetimo, Munira Subašić je prije dva dana u Srebrenici njemačkom tužiocu predala spisak od 22.000 osoba koje dovode u vezu sa genocidom u tom gradu u julu 1995. godine.

“Meni je najvažnije da je s nama tužilac iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Zbog toga, ispred Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, žrtava i svjedoka genocida, poklonit ćemo mu jednu zahvalnicu da se sjeća svega što je uradio. Veliki broj zločinaca još uvijek hoda slobodno. Ispred ove tri organizacije uručit ću mu spisak od 22.000 osumnjičenih za ratne zločine koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici”, kazala je tom prilikom Subašić.

Poručila je da spisak imaju i SAD te da će ga predati i nekim drugim zemljama.

Related posts