Dodik na marginama: Putin ga primio u kafeteriji

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se danas na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. S obzirom na to da je sastanak obavljen u kafeteriji, može se reći da je Dodik i bukvalno bio – na marginama…

Dodik je izjavio da je sa Putinom danas razgovarao o novim projektima koji bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termolektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite RS-a.

– Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se Republika Srpska izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnosti – rekao je Dodik.

On je istakao kako je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja Republika Srpska i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika – zaključio je Dodik.

Dodik je ranije najavio da će Vladimira Putina pozvati da posjeti Republiku Srpsku, te kako se “stvaraju određeni preduslovi da se ta posjeta dogodi s razlogom”.

On je ocijenio da “RS ima prijatelja u Ruskoj Federaciji i u imenu njenog predsjednika Vladimira Putina”, s kojim se u kontinuitetu, kako je kazao, godišnje sastaje barem dva puta.

Dodik je istakao da njegovo prisustvo na Forumu u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj Putin, ima veliki značaj za manji bh. entitet, jer se tamo masovno okupljaju biznismeni, državnici, političari, bankari i zvanice iz cijelog svijeta, prenosi RTRS.

Related posts