Dodik danas organizuje miting: Nezadovoljstvo rezolucijom o Srebrenici i nove secesionističke poruke

Predstavnici vlasti u RS-u na čelu s SNSD-om koji predvodi Milorad Dodik danas su u Banjoj Luci zakazali veliki narodni miting koji će se održati u 18 sati na Trgu Krajine.

Odluka o organizovanju mitinga donesena je zbog nezadovoljstva vlasti u ovom bh. entitetu o odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da raspravlja o usvajanju rezolucije o Srebrenici.

Iako rezolucija nigdje ne spominje srpski narod, Milorad Dodik je nekoliko puta naglašavao kako je ovakav vid rezolucije direktno usmjeren protiv jednog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa muslimanima, odnosno Bošnjacima koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gdje ne postoji”, poručio je Dodik prije nekoliko dana.

On je naveo da će miting koji je zakazan za 18 sati na Trgu Krajine biti veliki miting “slobodarskog srpskog naroda”, koji će poručiti da su Srbi častan, pošten, historijski narod.

Predstavnici opozicije već su naglasili kako neće prisustvovati ovom mitingu te su poručili kako on predstavlja politički skup SNSD-a.

“Međutim, miting u četvrtak bit će samo igrokaz vlasti u kojem je tema pomenute Rezolucije iskorištena kao paravan za stvarnu temu koju vlast želi da nametne, a to je Izborni zakon RS. Predsjedništvo Narodnog fronta je jednoglasno u odluci da ne učestvujemo na pomenutom mitingu, jer je ovdje rezolucija o Srebrenici zloupotrijebljena kao pokriće za spasavanje režima”, rekla je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Miting dolazi samo dan nakon što su Dodik i predstavnici drugih stranaka u državnoj koaliciji održali sastanak na kojem su razgovarali o deblokadi određenih procesa na državnom nivou.

Uprkos razgovorima, Dodik je ponovno zaprijetio otcjepljenjem.

“Pogriješili ste, razbili ste sistem odlučivanja jer o tome nije odlučivalo Predsjedništvo. Ukoliko danas ne uspijemo besmisleno je bilo šta da se radi. Zašto Bošnjaci misle da možemo da nastavimo živjeti zajedno, a da oni nastave da nam lijepe etikete. Kako mislite da mi ostanemo tu. U svakom malom mjestu u BiH kada se rastaje par, ako je žena matretirana, a mi smo maltretirana sve vrijeme, onda je cijelo mjesto na njenoj strani. Nećemo da živimo s vama. Vidjet ćete kako to izgleda. To je moj stav”, rekao je Dodik.

Izvor: Klix.ba

Related posts