Disciplinska komisija NSBiH izrekla kaznu Širokom Brijegu zbog divljanja navijača

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine kaznila je Široki Brijeg s dvije utakmice bez prisustva publike zbog navijačkih nereda tokom meča sa Sarajevom, a klub s Pecare će uz to platiti 3.000 KM.

Susret osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Sarajeva je bio prekinut na 22 minute zbog divljanja domaćih navijača. S tribine na kojoj su smješteni domaći navijači pogođen je Anel Hebibović, a arbitar Elvis Mujić je odlučio igrače poslati u svlačionicu.

S tim u vezi, Široki Brijeg je dobio kaznu od dvije utakmice bez prisustva publike na domaćim utakmicama, a klub će biti dužan da plati i kaznu u iznosu od 3.000 KM.

Također, kaznu je dobio i defanzivac Širokog Brijega Petar Franjić koji je suspendovan na pet utakmica i dužan je platiti kaznu u iznosu od 500 KM, dok je pomoćni trener Sarajeva Dževad Šarić dobio tri mjeseca zabrane bavljenja nogometnom i kaznu u iznosu od 1.500 KM.

Nogometni savez BiH najoštrije je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na ovoj utakmici.

“Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno ‘oružje’ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije. Na stadionu Pecara u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda. Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i nogometa u cjelini”, poručili su ranije iz NS BiH.

izvor:klix

Related posts