Desetine hiljada ljudi na ulicama u Beogradu: Dole Vučić, Srbija nije slobodna zemlja

Studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma “4. april”, također su se priključili građanima na Platou.

Okupljenima se obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je navela da Srbija više nije slobodna zemlja.

“Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića. To nije sloboda, i zato smo mi na ulicama”, kazala je.

Okupljenima se obratio i pisao Marko Vidojković koji je naveo da mu sve ovo djeluje kao “košmar”.

“Da mi je neko 1996. godine rekao da će se ovo dešavati 2019. godine, rekao bih im da nema problema, ako neko sra*e izbije, moramo da izađemo na ulice. Predsjednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci. Kada ovaj košmar prođe, vidjet ćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gdje god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imat će na hiljade strana”, naveo je Vidojković.

Okupljeni građani nosili su transparente sa različitim parolama i zahtjevima, od “Dole Vučić, dole kapitalizam”, “on i vas laže”, “privatni izvršitelji, javna pljačka” do poruke “radnici robne kuće Beograd su uz vas”. Bilo je i onih koji su imali papire sa odštampanim članovima krivičnog zakonika koji se odnose na izbornu krađu i biračke spiskove.

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu. Sedam dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama. Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića. Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promijene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana, a ne vlast.

 

Izvor: klix.ba

Related posts