Demonstranti poslali poruku Vučiću: Nemoj babu da mi lažeš

Studenti “sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima u Srbiji” pozvali su danas na osmom danu “Protestu protiv diktature” sve da pomognu u ostvarenju njihovih zahtjeva, javlja Anadolu Agency.

Zahtjevi su podijeljeni u dve grupe: ukidanje diktature i kompletna smjena političke elite na čelu sa izabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i zahtjevi koji se tiču promjene prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Među zahtjevima su fer i slobodni izbori, momentalno uređivanje biračkog spiska, smjena članova Republičke izborne komisije RIK-a i Regulatornog tijela za elektronske medije REM-a, obezbjeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucjenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

To, kako kažu, treba da važi i za upravo završene predsjedničke izbore, zbog čega traže nezavisnu provjeru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova.

U drugoj grupi, traže zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Od zahtjeva, tu je i smjena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Među zahtjevima su i razrješenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima.

Učesnici protesta nose transparente “Hej, koja je izlaznost na Centralnom groblju”, “Ne pada mi na pamet da budem predsjednik”, “Protiv terora vlasti” i “U novom broju Zabavnika – pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja”, a prodaju se i bedževi na kojima piše “Puko si”, “Av, av, av”, “Nemoj babu da mi lažeš”, “Tata i mama izađite sa nama”.

Related posts