Dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je zasijana polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku.

Tokom ove posjete ministar Dedić razgovarao je s predstavnicima mlinarske industrije o povećanoj potražnji za brašnom na domaćem tržištu ali i dobio uvjerenja da su količine koje posjeduju ovi mlinovi dostatni do nove žetve.

Ministar Dedić istakao je kako je Vlada Federacije BiH već poduzela korake kojima nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima na početku ove godine.

“Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH zadužili smo Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi odluku kojom bi svakom poljoprivrednom proizvođaču dodijelili 50 litara goriva po hektaru obradive površine. Budžet za poljoprivredu povećan je za 19 miliona KM u odnosu na prošlu godinu s ciljem veće podrške poljoprivrednim proizvođačima. Pored visine sredstava poljoprivrednicima je bitna operativnost Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju i dinamika isplate sredstava koja ovisi od Budžeta FBiH za 2022. godinu čije usvajanje očekujemo u što kraćem roku“, kazao je ministar Dedić.

Jure Kopačević, proizvođač pšenice i brašna iz Odžaka, izrazio je zadovoljstvo što je njegovo gazdinstvo posjetio federalni ministar poljoprivrede.

“Čast je ugostiti federalnog ministra poljoprivrede i ujedno se zahvaljujemo na dosadašnjem radu i redovnoj isplati poticajnih sredstava u prošloj godini. Mislim da će se ministar i dalje boriti za bolje nas poljoprivrednika koji obećavamo ostanak u našoj državi, jer bez sela i poljoprivrede nema ni opstanka“, kazao je Kopačević.

Kompanija Mlin-Majić je jedan od najvećih proizvođača brašna u našoj zemlji a zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje raspolažu s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 300 tona dnevno.

Prilikom posjete ovoj kompaniji u pratnji ministra Dedića bio je i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Vlasnici ove kompanije, Ivica i Ilija Majić, kažu kako je trenutno pojačana potražnja za brašnom na domaćem tržištu.

“Naišli smo na jednu pojačanu potražnju za brašnom kroz koju smo prošli prije dvije godine u vrijeme pandemije. Sve je isto. Ja ovo nazivam ‘već viđeno’. Nakon mjesec-dva dana, nakon što se napune skladišta, kuće i podrumi, onda sve stane i onda shvatimo koliko je sve to bilo bez potrebe, bez ikakvog razloga. Ako bi išao nekakav normalan tempo proizvodnje mi imamo pšenice do nove žetve. Međutim, ako bude pojačno kao što je ovaj mjesec, mi smo u kontaktu s dobavljačima pšenice iz drugih zemalja“, kazao je direktor Ivica Majić.

Ministar Dedić tokom obilaska uvjerio se u kvalitet prerađivačkih kapaciteta ove kompanije kao i proces proizvodnje brašna koji je zasnovan na novim tehnologijama i na dobroorganiziranoj proizvodnji.

“Za proizvodnju hrane u našoj zemlji vrlo je bitno imati dobru povezanost primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačke industrije. Uz podrške koje smo osigurali s Federalnog nivoa, a koje su prošle godine iznosile 590 KM po hektaru za svakog proizvođača pšenice i druge vrste podrški kojima ćemo dodatno pomoći poljoprivrednicima u ovoj godini, očekujemo da proizvodnja pšenice u našoj zemlji bude još i veća“, kazao je Dedić po okončanju posjete ovoj odžačkoj kompaniji.

Na kraju treba istaći da naše domaće kompanije “Klas”, “Majić”, “Nezić” i druge imaju kapacitete da mogu preraditi dovoljne količine pšenice i ponuditi na domaćem tržištu visokokvalitetno brašno koje zadovoljava potrebe naših građana tako da nema mjesta panici i stvaranju nepotrebnih zaliha, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts