Povećan broj žena nosioca poljoprivrednih gazdinstava u FBiH

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas su, na Međunarodni dan žena, posjetili Mejru Halilović, uspješnu poduzetnicu iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Ilijaša. Ova kompanija bavi se organskom proizvodnjom, uzgojem žitarica, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva i eteričnih ulja te zapošljava 27 radnika.

Žene su kroz historiju ukazivale na potrebu kreiranja boljeg ekonomskog, političkog i društvenog položaja a Međunarodni dan žena prilika je da se prezentiraju i podaci o učešću žena  u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ukupan iznos isplaćenih podrški za gazdinstva gdje su nositeljice poljoprivrednih gazdinstava žene povećao se u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu za 2.000.000 KM  odnosno sa 15,73% na 17,42% što ukazuje na blago povećanje broja žena poljoprivrednica koje apliciraju u primarnoj proizvodnji i strukturnim mjerama.  

Također, u cilju ostvarivanja prava na novačane podrške, resorno ministarstvo odobrilo je dodatnih 5% subvencija na ukupne investicije u kojima su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je jedno od rijetkih koje poštuje rodno senzitivnu politiku te osigurava vođenje podataka po spolnoj strukturi, u registru poljoprivrednih gospodastava i klijenata, te kroz aplikaciju za obradu novčanih podrški“, istako je Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra.

Svi međunarodni dokumenti potpisani od Bosne i Hercegovine izričito nalažu jačanje uloge žena u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Da bi se pristupilo primjeni datih preporuka, neophodno je prije svega u analizama osigurati rodno osjetljive podatke na osnovu kojih se utvrđuju strateški ciljevi, prioriteti i mjeri napredak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts