Davor Dragičević: Tvrdim da je David ubijen, pa nek me sad uhapse i zatvore gdje hoće

Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg Davida Dragičevića čija ja kontraverzna smrt izazvala buru i proteste građana, u obraćanju medijima u Beogradu je poručio da je siguran kako je njegov sin ubijen. On je rekao da je policija optužila njegovog sina da je lopov i narkoman koji se na kraju ubio skokom u rijeku Crkvenu.

– Ubili su mi dušu, zatrli su mi sjeme i ne znam kome više da palim svijeću. David Dragičević je ubijen od pripadnika MUP-a RS-a u sprezi sa tužilaštvom, odgovorno tvrdim, pa neka me sad uhapse i zatvore gdje hoće. Ko još stoji iza toga, otkrićemo na vrijeme. Ovo je potvrda o smrti koju je potpisao dr. Karan i udario pečat. Davida su našli 24. marta. na ušću Crkvene kod Vrbasa. Po njihovom svjedočenju, vi koji pratite, pogledajte tu konferenciju u vremenu od 22 minuta, pogledajte šta se radi na toj konferenciji, ko koga gura i šta izjavljuju. Nikada nisu sjedili direktor policije, ministar, načelnik i patolog. Tužilac tu nije bio – kazao je Dragičević.

David nije lopov, narkoman niti samoubica

Dodao je da “Darko Ilić kaže da je njegov sin ušao u kuću, opljačkao kuću, da je lopov, narkoman i da je na kraju otišao na most i skočio lastu”.

– David nije lopov, narkoman niti samoubica. To je pošten momak, student ETF i IT škole u Beogradu. David je pušio marihuanu, to znam i to mi nije sporno. Fotodokumentaciju u boji mi još uvijek ne daju, jer se sve vidi. Drugi nalaz je rađen na insistiranje majke Suzane i mene – rekao je Dragičević.

Kazao da se na snimcima vidi da je riječ o “klasičnoj sačekuši”.

– Pogledajte sve njihove izjave, tvrde da se prvi i drugi obdukcioni nalaz poklapaju. Ne poklapaju. Ako ja na vas pucam iz vatrenog oružja, je l’ se prvo traži čahura ili rana? David je nađen u Crkvenoj, u kanalizaciji. Dr. Željko Karan nije izuzeo vodu iz pluća. Dijete sam svoje poljubio 25. marta na obdukcionom stolu. 45 dana govorimo da nije bio u toj kući, da nije to uradio i niko nas ne sluša. Sve snimke što smo im dali su izuzeli i uništili, ovo su naši privatni. Vidi se na snimku da je to klasična sačekuša. Šest dana ne može tijelo putovati tim putem jer bi ga pojeli pacovi – kazao je Dragičević.

Dodao je da je odsjekao kosu preminulog Davida i poslao na DNK analizu.

– Petog aprila, kad sam dobio ovaj nalaz, otišao sam na Novo groblje i objavio na grupi da hoću da sahranim svoje dijete. Izvadio sam ga iz hladnjače, odsjekao kosu i poslao na analizu da utvrde šta je konzumirao u proteklih deset godina. Hemiju nije, nije htio kafetin popiti kad ima temperaturu. Niko od nas nije anđeo, ali ko ima prava da se igra Boga i nekome oduzme život – rekao je Dragičević.

Kazao je i da mu se pokušava “napakovati dosta stvari”.

– Počeli su pakovati stvari, da sam terorista, obavještajac, pripadnik vehabijskog pokreta. Od RS, koliko narod ide vani, još malo neće ostati ništa. Oni uništavaju Ustav, narod, sve. To je takva zločinačka organizacija da ne možemo vjerovati šta se događa i čemu smo izloženi. 22. april je bio Dan Banje Luke. Tri muzike se zovu u grad, vješaju kišobrani po Gospodskoj, sadi se cvijeće, mi se okupljamo na Trgu Krajine. Nikad u život ništa nisam tražio od države, digao sam sedam kredita, hranio djecu kako sam znao i umio, radio sam po tri posla. Nisu mi nikada smetali ni milioni, ni vile, ni ljetovanja. Imao sam svoj život s kojim sam bio zadovoljan – kazao je i dodao: “Davida Dragičevića nikad neću oprostiti. Mi i oni u istoj državi više živjeti nećemo. Bit će ili mi ili oni. Ja više nikakvu pomoć ne mogu dobiti”.

Dragičević će se sutra obratiti i poslanicima NSRS-a na posebnoj sjednici čija će jedina tačka dnevnog reda biti “Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj -‘Pravda za Davida – Pravda za Sve’ – prijedlog narodnih poslanika”.

Ranije je u jednom od obraćanja okupljenima na Trgu Krajine rekao je da ne očekuje ništa od sjednice Narodne skupštine RS.

Dodik: Pres konferencija MUP-a RS-a bila greška

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uoči sutrašnje sjednice je kazao da NSRS na njoj treba da utvrdi niz mjera koje će dovesti do jačanja povjerenja u policiju. Jedna od tih mjera, kako je kazao, trebalo bi da bude ukidanje zakonske odredbe po kojoj policija mora čekati 24 sata nakon prijave nestanka osobe da bi djelovali.

Prema Dodikovim riječima, za tu sjednicu opozicija je dostavila materijal u kojem je dosta neistina, što neće biti usvojeno, jer ne prezentuje na pravi način stanje u RS. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i da nije pozvan na sjednicu.

– Dovoljno je da me bilo ko iz opozicije pozove i ja ću doći – rekao je Dodik.

On je naveo da niko ne može davati kvalifikaciju o tome kako je stradao David Dragičević osim tužilaštva, te da se ni Narodna skupština ne može baviti presuđivanjem tog slučaja.

– Bol porodice je neprikosnoven i treba ga poštovati, ali pored toga, ono što postoji u tom slučaju jeste dodatna politizacija – kazao je Dodik.

Naglasio je da stručnjaci iz regiona daju svoje ekspertize, kao i da će na kraju tužilac reći šta je u pitanju.

– Greška je bila konferencija za štampu koju je MUP organizovao i zato se traži odgovrnost za one koji su zloupotrijebili ili se nisu snašli ili su nešto drugo učinili, ali se pravi haranga prema čitavoj policiji – kazao je Dodik i dodao da se to radi da bi se “na dnevni red vratila reforma policije i kako bi RS izgubila policiju”.

Na toj konferenciji, koja je održana 26. marta, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, rekao je da istraga ukazuje da se u slučaju Davida Dragičevića radi o zadesnoj smrti.

David Dragičević (21) mladić je čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Njegova porodica i građani koji ih podržavaju smatraju da je mladić ubijen i traže da nadležne institucije iznesu istinu o ovom slučaju.

Porodica Davida Dragičevića uvjerena je da je on ubijen nakon nekoliko dana mučenja, te traže da institucije RS-a, MUP i tužilaštvo rade svoj posao kako bi saznali šta se desilo Davidu Dragičeviću.

Svake večeri na Trgu Krajine u Banjoj Luci u 18 sati okuplja se više stotina građana kako bi pružili podršku porodici u traganju za istinom, a okupljanja građana organizirana su i u Doboju, Modriči, Bijeljini, Prijedoru… a najavljena su okupljanja i u drugim gradovima.

Facebook grupa “Pravda za Davida” dosada je okupila više od 220.000 ljudi, a u više gradova RS-a počelo je potpisivanje peticije kojom se traži da se utvrdi istina o smrti Davida Dragičevića.

faktor.ba

Related posts