Davor Dragičević pokazao dostojanstvo: Protesti u Banjoj Luci nisu otišli u neželjenom smjeru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu spriječili Banjalučane da održe protest zauzevši Trg Krajine, ili takozvani Davidov trg, gdje su se aktivisti grupe “Pravda za Davida” svih prethodnih mjeseci okupljali.

Pretpostavlja se da je na skupu bilo od 3.000 do 4.000 građana, među kojima su bili i opozicioni političari koji su jučer privedeni nakon što je prvobitno uhapšen otac stradalog mladića Davor Dragičević.

No, osim Draška Stanivukovića, Branislava Borenovića i Adama Šukala, koji su jučer privedeni, na skupu su se pojavile i druge javne ličnosti iz političkog života, kao što su Dragan Mektić i Igor Crnadak.

Crnadak je na Facebooku napisao da su na jučerašnji teror, nasilje i maskirane Lukačeve specijalce večeras odgovorili smireno i dostojanstveno.

Skup je u medijima širom Bosne i Hercegovine, ali i šire, okarakterisan kao dostojanstven, prevashodno zbog toga što je Davor Dragičević prethodnu noć proveo u pritvoru zbog “ugrožavanja sigurnosti”, i to sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Iako se očekivalo, među vladajućim strukturama Republike Srpske i priželjkivalo, da će protesti zbog jučerašnje demonstracije sile pripadnika MUP-a otići u neželjenom smjeru, aktivisti to nisu dozvolili.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač priznao je da večeras u Banjoj Luci nije bilo incidenata, da su se građani koji podržavaju Davora Dragičevića okupili i mirno prošli pored Trga Krajine ulicama kojima su htjeli.

On je podsjetio da je MUP RS devet mjeseci tolerisao okupljanja na Trgu Krajine i naglasio da su skupovi u prvih nekoliko mjeseci bili mirni i dostojanstveni, ali da se to u predizbornoj kampanji pretvorilo u nešto drugo.

Davor Dragičević je kazao kako bi volio da je večerašnji protest njegov sin David mogao da vidi.

“Mogu me privoditi i raditi šta hoće, ja života više nemam. Advokat Ifet Feraget je ponudio dokaze i predmet će morati biti prebačen na državno tužilaštvo. Poslije toga ništa više neće biti isto. Mi vrlo dobro znamo način na koji ćemo se boriti sa ubicama Davida Dragičevića, Dženana Memića, Nikole Đurovića i drugih” kazao je Dragičević.

Izvor:klix.ba

Related posts