Danas šesti po redu protest Žutih prsluka

Širom Francuske, a posebno u prijestolnici Parizu sedmicama su održavani nasilni protesti.

Francuska očekuje danas šesti po redu protest Žutih prsluka tokom kojeg će palata Versailles biti zatvorena za posjetioce.

Vlasti se nadaju da će protest oslabiti, prenio je AP.

Televizija LCI javila je danas da će protesti pored dvorca Versailles kod Pariza biti i u 14 gradova širom Francuske, među kojima u Bordou, Lilu, Lionu i Tuluzu.

Kako je najavljeno na društvenim mrežama, u samom Parizu se predviđa manji skup kod Opere pod sloganom “Spremimo Pariz za Božić”, ali se ne spominje avenija Elizejskih polja gdje su prethodnih subota bili veliki protesti koji su se često završavali sukobima s policijom, prenosi agencija Beta.

Jedan od portparola “Žutih prsluka” Eric Drouet rekao je da bi skup u Versaillesu trebalo da bude održan na simboličnom mjestu ispred dvorca, gdje je 1789. godine bio protest protiv tadašnjeg kralja Luja 16. za vreme Francuske buržoaske revolucije.

Pad broja demonstranata

Uprava dvorca saopštila je da će imanje i dvorac biti zatvoreni zbog najavljenog protesta.

U međuvremenu su oba doma parlamenta sinoć usvojila paket hitnih mjera za rješavanje krize “Žutih prsluka”, a među mjerama su poreske olakšice za prekovremeni rad i dodjela bonusa zaposlenima.

Te mjere predstavljaju dio obećanja koje je predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio 10. decembra u obraćanju naciji kako bi riješio krizu nastalu nezadovoljstvom građana općom državnom politikom.

Širom Francuske, a posebno u prijestolnici Parizu nedjeljama su održavani nasilni protesti.

Prošle sedmice broj demonstranata pao je na 66.000 nakon što je Macron učinio ustupke uključujući ukidanje takse na gorivo.

Izvor:http:balkans.aljazeera.net

Related posts