Dan prije nego su zaustavljeni migranti, Čović u Zagrebu držao predavanje o ljudskim pravima

Dan prije nego je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavio autobuse sa migrantima u Konjicu, koji su krenuli prema Izbjegličkom kampu Salakovac kod Mostara, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pohvalio se na Twitteru kako u Zagrebu govori o ljudskim pravima.

„Na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Republike Hrvatske, Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava, govorim ‘O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskog naroda'”, napisao je Čović.

Već sljedećeg dana iz opozicionih partija u BiH optužili su Dragana Čovića i HDZ BiH da su posredstvom komesara MUP-a HNK Ilije Lasića nelegalno zaustavili kolonu migranata koju je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prevozila prema Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara.

Među skoro 300 migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, koji su ranije boravili u jednom sarajevskom parku, bilo je mnogo žena i djece. Prije nego su država BiH, strane ambasade i OHR izvršile pritisak na kantonalne vlasti, migranti su četiri sata držani u koloni.

Iz Kantonalnog i Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru su saopćili kako ne žele da se u HNK formira imigrantski centar.

Domaće nevladine organizacije potez kantonalnih vlasti u HNK ocjenjuju kao rasistički i poražavajući.

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da je nepoštivanjem odluka državnih institucija udar na Ustav Bosne i Hercegovine, i zatražio hitno hapšenje HDZ-ovog ministra Lasića, piše NAP.

Related posts