Dali najbolju ponudu: Tešanjski AS Group preuzima Agrokomerc?

Tešanjska kompanija AS Group preko vezane firme dala je najbolju ponudu za kupovinu nekretnina tvornice stočne hrane dioničkog društva Agrokomerc za iznos od 3,05 miliona KM.

Odluka Općinskog suda u Velikoj Kladuši o prodaji pogona firme iz Velike Kladuše donesena je na sudskoj aukciji 28. februara, a kao najbolji ponuđač izabrana je firma AC Food d.d. Velika Kladuša koju je osnovao AS Holding iz Tešnja.

Ovu informaciju je za Faktor potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora Agrokomerca Fadil Bihorac koji navodi da mu je poznato da je firma koja je izabrana kao najbolji ponuđač povezana sa AS Group, ali da imaju rok od 30 dana da uplate ponuđeni novac.

– Ako to ne urade, nisu ni kupci. Ono što se treba znati jeste da se svakim novim ročištem smanjuje cijena Agrokomerca jer zakon navodi da na prvom ročištu cijena ne može biti manja od jedne trećine procijenjene vrijednosti nekretnine. Ali na sljedećim ročištima se to smanjuje, tako da na kraju ide slobodna pogodba – pojasnio je Bihorac.

Inače kao direktor AC Food koja je dala najbolju ponudu za Agrokomerc naveden je Amir Hasanović, a trenutni direktor Klasa i jedan od čelnih ljudi AS Group Rusmir Hrvić naveden je kao prokurista, podaci su registra poslovnih subjekata u BiH.

Firma AC Food osnovana je ove godine, a kada uplate novac za preuzimanje nekretnina Agrokomerca dobit će ogromne skladišne kapacitete, nekoliko proizvodnih pogona te 84 dunuma građevinskog zemljišta.

Na ovaj način domaća AS Group nastavlja širenje i broj kompanija koje posjeduje. AS Group sačinjavaju prehrambeno – trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika. Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika.

faktor.ba

Related posts