Kako povećati korist od turističkih znamenitosti

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) organizirala je u Bihaću osnivačku sjednicu Skupštine Klastera za razvoj održivog turizma ”Una”, koji se realizira u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Rezultat je to trogodišnje saradnje između lokalne zajednice i pružatelja turističkih i sportskih udruženja. Za predsjednicu Skupštine Klastera izabrana je Zrinka Delić. Klaster treba pomoći lokalnim preduzećima i turističkim subjektima da iskoriste ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje koristi od turizma u Nacionalnom parku (NP) ”Una”, a finansira ga Švedska razvojna agencija SIDA.

– Fokus rada bit će aktivnosti koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma – istakla je Delić.

NP ”Una” posljednjih godina bilježi značajan porast broja turista na području grada Bihaća i u samom NP ”Una” i iznosi oko 50.000 posjetilaca. Time se javila potreba za zajedničkim djelovanjem, promocijom, podizanjem kvalitete i jedinstvenim identificiranjem lokalne turističke ponude.

– Formiranje turističkog klastera ”Una” predstavlja još jedan iskorak u stvaranju destinacije koja nije vezana samo za NP nego i šire područje Pounja. Posebno je značajno da će se raditi na brendiranju destinacije, gdje je NP ”Una” prepoznat kao perjanica turističke ponude ovog dijela Bosne i Hercegovine – izjavio je Amarildo Mulić, direktor NP ”Una”.

Treninzi i radionice

– U narednoj godini WWF će podržati klaster nizom treninga i radionica da bi se povećala konkurentnost domaćih pružatelja turističkih usluga te proizvođača autohtonih rukotvorina i domaćih specijaliteta. Kroz dugogodišnju saradnju s klasterom, WWF će promovirati turizam na bihaćkom području i podići svijest o samom klasteru na nacionalnim i regionalnim turističkim manifestacijama i sajmovima. – piše avaz.

Related posts