Da li Sport klub igra poštenu tržišnu utakmicu?

Nezadovoljstvo korisnika usluga kablovskih operatera u BiH kulminiralo je nedavnim zamračenjima utakmica Europskog prvenstva u košarci za koje je ekskluzivna prava imala samo jedna kompanija u BiH – Sport klub. BHT je pokušao pronaći odgovor na pitanje da li je u pitanju zloupotreba monopolističkog položaja.

Godinama traju muke bh. ljubitelja engleske i španske nogometne lige koji nisu pretplatnici nekog od kablovskih operatera povezanih sa korporacijom “United Media” iz Luksemburga. Predstavnici drugih operatera optužuju vlasnika prava – Sport klub d.o.o. iz Sarajeva za zloupotrebu vladajućeg položaja.

Nezadovoljstvo korisnika kulminiralo je nedavnim zamračenjima utakmica evropskog prvenstva u košarci za koje je ekskluzivna prava imala također samo jedna kompanija na prostoru BiH – Sport klub.

Akteri priče koja traje preko četiri godine su vlasnik prava Sport klub d.o.o. s jedne, i Asocijacija kablovskih operatera AKOP s druge, te Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i Konkurencijsko vijeće BiH koji su kao nadležna tijela dužna osigurati poštenu tržišnu utakmicu.

Iz AKOP-a upozoravaju da se Sport klub oglušuje na odluke Konkurencijskog vijeća iz 2013. i 2015. godine.

Dragan Prodić iz kablovskog operatera Elta kabel d.o.o smatra da je u pitanju jasna malverzacija.

“Da bi izbjegli plaćanje višemilionske kazne, oni su prenijeli prava sa rumunske firme na neku firmu iz Luksemburga, i time račun prekršioca ostavili prazan, i nemoguće je naplatiti tu kaznu. Ponovo, 2015. godine, Konkurencijsko vijeće donosi rješenje kojim nalaže da pod istim uvjetima i cijenama koje ima Total TV i Telemach da Sport klub svim operaterima u BiH. Međutim, ponovo prevara. Oni nude ugovore operaterima po dvostruko višim cijenama“, kaže Prodić.

U Sport klubu odbacuju optužbe i prebacuju lopticu na AKOP, čije su pojedine članice, prema njihovim navodima, dužne stotine hiljada maraka zbog neovlaštenog prijenosa signala. U pismenom odgovoru, ističu sljedeće:

“Elta kabel i AKOP se pozivaju na nekoliko godina stare postupke protiv prethodnog emitera, kanala Sport klub, u kojima je Vijeće odbilo veliku većinu navoda. One odredbe koje je Konkurencijsko vijeće utvrdilo kao sporne su davno izmijenjene, i ne postoje u nacrtima ugovora koji se nude svim operaterima.”

Iako je Konkurencijsko vijeće već donijelo dvije odluke prema kojima je nedvojbeno došlo do kršenja tržišne utakmice, situacija se za korisnike nije bitno mijenjala. Treća odluka koja bi trebala biti konačna čeka se već 18 mjeseci.

Na naš upit kada se odluka može očekivati, zaprimili smo pismeni odgovor Vijeća u kojem stoji da Vijeće ne želi prejudicirati prije okončanja toka istrage.

Telekomunikacije RS jedini su od tri operatera u državnom vlasništvu koji ima potpisan ugovor sa Sport Klubom. Iz HT Mostar potvrdili su nam da su u pregovorima o otkupu prava, dok su iz BH Telecoma čvrsti u stavu da neće popustiti prije nove odluke Konkurencijskog vijeća.

Duljko Hasić iz BH Telecom-a kaže da se nada korektnoj odluci.

“Iskreno se nadamo da će regulator na tržištu komunikacija donijeti ispravnu odluku u interesu konkurencije, a ne na ovaj način, da se prave ucjene od strane pojedinaca, odnosno ucjene koje ne bi išle u korist naših korisnika.”

U RAK-u kažu kako je nakon odluke Konkurencijskog vijeća prema kojoj je potvrđeno da je vlasnik prava konkurenciju doveo u neravnopravan položaj na tržištu, signal Sport kluba trebao biti ugašen. Tvrde kako je gašenje izbjegnuto manevrom prijenosa vlasništva na treću kompaniju.

Amela Odobašić iz Regulatorne agencije za komunikacije smatra da je time odluka nemoguća za sprovesti:

„Ova odredba koja je uključena u pravila o distribuciji i koju bi agencija mogla da primijeni je faktički neprimjenjiva.“, kaže Odobašić.

Dok se čeka odluka Konkurencijskog vijeća, ista se stvar dogodila sa prijenosima utakmica Eurobasketa. Korisnici usluga operatera koji nisu uspjeli potpisati ugovor sa vlasnikom prava ogorčeni su zbog činjenice da im je uskraćeno gledanje Evropskog prvenstva u košarci.

Rasplet ove duge i kompleksne priče bit će poznat tek kada Konkurencijsko vijeće objavi svoju novu odluku.

Related posts