Da li se u Krajini sprema tuzlanski scenario prilikom usvajanja Budžeta za 2018. godinu?

Onima koji u novijoj historiji prate politička dešavanja u Bosni i Hercegovini čudno je gledati da se politička borba, smjena pojedinih premijera, promjena dresova odigrava u drugim mjestima a ne u Krajini.

Tako smo svjedoci da je posebna borba za vlast u Tuzlanskom kantonu, gdje su doslovno i bombe radile zbog pojedinih smjena. No, kako je sve to počelu u Tuzlanskom kantonu i kada je sve eskaliralo?

Prema pojedinim analizama, raskol između sada već bivšeg premijera Gutića i također bivšeg predsjednika KO SDA TK Kukića desio se prilikom usvajanja Budžeta za 2018. godinu, kada je dio zastupnika SDA, a pod “nadzorom” Kukića podržao amandmane Kluba SBB-a i u mnogome promijenio prijedlog premijera i Vlade.

Veza Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona

Budžet u Unsko-sanskom kantonu još nije usvojen. Ono što je indikativno, da se Vlada Unsko-sanskog kantona nije odlučila šta želi predložiti zastupnicima u Skupštini, a ukoliko je Vladi potrebno ovoliko vremena oko prijedloga, prosta je računica koliko mišljenja i stavova će biti kada taj prijedlog Vlade dođe u ruke zastupnicima u Skupštini. Ono što je bitno, da je “broj ruku” koje bi eventualno mogle podržati prijedlog Vlade od jučer “na knap”. Homogenost Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK je takva da su podrušku trenutnoj Vladi tada iskazala tek 4 zastupnika, što nije isključeno da se dogodi opet u manjem ili većem broju.

Odluka Jusić Nisveta izolirala sve, najviše SBB

Informacija da je Jusić Nisvet, zastupnik u Skupštini USK, definitivno odlučio napustiti Klub zastupnika SDA je bitnija nego što izgleda na prvi pogled. Sada je potpuno jasno da nema više egala, već će se jasno znati ko kakvu politiku vodi. Koja politika ima principe. Ovo prije svega je bitno za Klub SBB u Skupštini USK, koji je prošle godine 2 puta obznanio da ne podržava Vladu, čiji ministri su i podnijeli ostavke, međutim od toga nije bilo ništa. Podsjetimo, novoizabrana predsjednica KO SBB USK je sredinom prošle godine obavijestila javnost kako SBB ne podržava Vladu, na to su se oglušili zastupnici SBB-a u Skupštini USK, da bi u oktobru prošle godine predsjednik Kluba SBB USK javno kazao da nisu učesnici u vlasti, što je jednim dijelom opet opovrgnuto izglasavanjem pojedinih tačaka.

Svi bježe od Laburista?

Ono što i je dodatno bitno za Krajinu, pored političkih principa, je politički savez sa Laburističkom strankom. Do javne odluke Jusić Nisveta da napusti Klub SDA, svi su mogli reći da dvije ruke Laburističke stranke i nisu toliko bitne, zbog podrške pojedinim tačkama koja je iznosila tako da su glasovi Laburističke stranke bili “višak”. Odluka Jusić Nisveta je toliko bitna da će ogoliti istinu svih klubova stranaka, svih zastupnika pojediničano, kada su u pitanju politički principi i odluke, kao i savez sa saveznikom kojeg svi (ne)žele.

/usn.ba

Related posts