Da li je Kia Stinger dorasla modelu Ford Mustang GT?

Nismo sigurni da li je poređenje modela Kia Stinger i legendarnog Ford Mustang GT na mjestu, pogotovo zato što je Stinger još uvijek “mlad” model.

U svakom slučaju, neće škoditi malo takmičenja. Međutim, za prvog suparnika na sprint trci, Kia je odabrala baš model sa V8 motorom, Ford Mustang GT, vjerovatno zbog činjenice da ova dva modela imaju sličnu formu GT modela.

Moćni Mustang posjeduje masivni petolitarski V8 motor ispod svoje velike haube, dok Kia Stinger dolazi sa V6 jedinicom radne zapremine 3,3 litre i turbo punjačima. U Australiji, gdje se ova neobična trka održala, Mustang GT razvija 410 konjskih snaga i 530 Nm obrtnog momenta.

U međuvremenu, V6 motor korejskog automobila stvara 365 konjskih snaga i 510 Nm obrtnog momenta, tako da, kao što sami možete vidjeti, na papiru, razlika u snazi ova dva automobila nije tolika kao što ste možda u prvi mah mogli da pomislite.

Zapravo, ubrzanje do stotke iz mjesta ova dva modela gotovo je identično, a dok Mustang zahtijeva 4,8 sekundi za ovaj sprint, Stinger ga izvršava za 4,9, tako da sve pored toga ostaje na potisku i ponašanju modela na asfaltu, brzini prilikom promjena stepena prenosa, ali i ukupnog odnosa snage i težine ova dva automobila.

Takođe vrijedi napomenuti da Mustang posjeduje manualnu transmisiju, što bi vozaču moglo oduzeti malo vremena.

Na kraju, možemo očekivati veoma ljutu borbu, sa ne toliko velikom razlikom između ova dva automobila na stazi dugoj 400 metara, prenosi portal “Vrelegume.rs”.

Ne želimo da vam pokvarimo očekivanja ili određena mišljenja koja možda u startu posjedujete vezano za ova dva, naizgled različita, modela, tako da možemo otkriti da jedino to da je pobjednik pregazio ciljnu liniju za 12,83, a automobil koji ga je pratio za 13,32 sekunde.

Related posts