Ultradesničari spalili srpski sedmičnik “Novosti“ u centru Zagreba

Dvadesetak članova Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) spalili su u prosvjednom okupljanju sedmičnik srpske nacionalne manjine “Novosti“ ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) zahtijevajući da se ne uklanja ploča u Jasenovcu sa pozdravom „Za dom spremni“, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi A-HSP-a predvođeni stranačkim predsjednikom Draženom Kelemincem organizirali su okupljanje pod nazivom “Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet!“ u Gajevoj ulici na broju 7, ispred sjedišta SNV-a kojem je na čelu Milorad Pupovac.

Uz hrvatske zastave i crne majice HOS-a na kojima je ispisan pozdrav “Za dom spremni“, okupljeni pravaši su nekoliko puta uzvikivali “Spremni“ nakon povika Dražena Keleminca “Za domovinu“, a sve pod nadzorom interventne policije.

Keleminec je putem megafona održao podulji govor na ulici u kojem je Milorada Pupovca i SNV optužio za provođenje velikosrpske politike.

Keleminec je poručio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kako se pozdrav “Za dom spremni“ ne smije ukloniti sa table podignute za 11 poginulih hrvatskih branitelja u Jasenovcu i zalaže se za upotrebu ovog pozdrava bez sankcija tvrdeći da to nije ustaški pozdrav jer se, tvrdi, pod ovim pozdravom borilo u Domovinskom ratu.

“Danas Milorad Pupovac dobiva milijune kuna iz državnog proračuna, a onda s tim novcima ide prema svijetu i tvrdi da je Hrvatska genocidna, fašistička i ustaška država i da se protiv takve države treba boriti“, poručio je Keleminec.

Upozorio je kako sedmičnik SNV-a “Novosti“ iz državnog budžeta dobiva 3,2 miliona kuna, pročitao je naslove iz sedmičnika kao što su “Žarimo i palimo“ i “Lijepa naša lijepo gori“ te ocijenio kako je to poticanje na paljenje požara u Hrvatskoj.

“Pošto lijepo gori, sada će lijepo gorjeti i ove novine“, kazao je Keleminec te zapalio primjerak “Novosti” sa tom naslovnicom.

Keleminec smatra kako bi u svakoj demokratskoj državi ovakve novine bile zabranjene, a njezini autori protjerani iz zemlje.

Kazao je kako Pupovca podržavaju i „jugofili koji su neki dan na Trgu žrtava fašizma razvili jugoslavenske zastave sa petokrakama zvijezdama i zastave SSSR-a, a niti jednu hrvatsku zastavu“.

Hrvatski MUP je, poručio je Keleminec, trebao oduzeti te jugoslavenske zastave pod kojima se u Domovinskom ratu rušila Hrvatska.

Related posts