Da ih češće jedemo, rijeđe bismo bolovali i u ljekarni trošili novac

Sezona je agruma, pa je ovo godine posebno dobro iskoristite, jer, ako niste čuli, najavljuju dolazak opasne gripe, a vitamini i minerali iz ove vrste voća mogu pomoći.

Stigle su nam mandarine. Mmmmm. Nema onoga tko ih ne voli. Uz njih, tu su još naranče, klementine, grejp, limuni i limete, pa nema razloga da nas svako malo uhvati gripa i prehlada. Sebi ćete učiniti veću korist ako umjesto čipsa za užinu pojedete 2, 3 mandarine, a kavu zamijenite svježe iscijeđenim sokom od grejpa s medom. Evo i zašto.

Agrumi potječu iz Kine i Indije odakle su se proširili svijetom. Kod nas su se udomaćile mandarine, naranče i limun.

I dok ih općenito vezujemo uz vitamin C, oni sadrže brojne druge nama korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra.

Značajno mjesto zauzimaju fitokemikalije – limonoidi, flavonoidi i karotenoidi. Može se bez pretjerivanja reći kako upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma doprinosi zaštiti čovjeka od mnogih kroničnih bolesti. Ubrajamo tu bolesti srca i krvnih žila, bolesti živaca, očnu mrenu, osteoporozu i dr.

Štoviše, jedno je znanstveno istraživanje pokazalo kako samo dodatak jednog grejpa dnevnom jelovniku smanjuje rizik za pojavu raka pluća.
Agrumi su, k tome, izrazito bogati antioksidansima koji štite membrane stanica od oksidacije.

 

Vlakna u agrumima

Agrumi obiluju vlaknima, i topljivim i netopljivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topljiva vlakna (npr. pektin) snizuju masnoće u krvi, a netopljiva (hemiceluloza i celuloza) snizuju kolesterol i potiču rad crijeva.

 

Iscijeđeno ili u komadu?

Sok sadrži znatno manje vlakana i zato se ne može mjeriti sa cjelovitim voćem. Ne budite lijeni i umjesto soka, uvijek odaberite cijelo voće. Je da nam se uvijek ne da guliti, ali malo truda će se i te kako isplatiti.

Ako imate višak svojih domaćih agruma, iscijedite sok, ulijte ga u vrećice ili posudice za led i zamrznite. Za cijelu ćete se godinu opskrbiti prirodnim izvorom vitamina C. A hladna limunada tako prija za ljetnih žega.

Ne dajmo da propadaju

Prošle godine, prijateljica je kupila kuću, pa me pozvala na kavu. Odmah mi je s ulaza u vrt kao ultra voćoljupcu zapelo za oko predivno stablo naranče. A ispod njega nagomilalo se otpalih plodova. Nikoga za njih nije briga. Te naranče su užasno gorke da se ne mogu jesti, tumači moja prijateljica. Ali su savršene za sok, dodam.

Ne znam kakvu su sudbinu doživjele te nesretne naranče, no uistinu je šteta baciti ih.

Nažalost, nije moja prijateljica izdvojen slučaj. Nađete li se na našim otocima i priobalju, vidjet ćete koliko naranči, limuna i mandarina propada. Nitko ih neće. Zato je in kupiti u ljekarni vitamin C. E moj narode. Kad ćemo postati ponosni i sretni zbog onoga što imamo?

Related posts