Cvijanović: "Stručnjaci" pripremaju zakon o ćirilici kao "glavnom" pismu u RS

Premijerka RS-a Željka Cvijanović potvrdila je danas da je u pripremnoj fazi zakon o ćirilici.

Ona je u izjavi novinarima u Bosanskoj Gradišci istakla da su “brojni stručnjaci“angažovani u radnoj grupi na pripremi tog zakona, za koji je rekla da je veoma važan.

Predlagač zakona bit će entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture.

Bošnjački zvaničnici u tom bh. entitetu upozorili su da su najave usvajanja zakona u RS-u, po kojem bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo, neustavne, budući da su latinica i ćirilica po Ustavu ravnopravni.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da su potpuno neustavne najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u, čime bi taj entitet u obrazovnom sistemu slijedio Srbiju.

I šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ukazao je ranije da su neprovodive najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u.

“Kulminacija svega bilo bi negiranje latinice kao ravnopravnog pisma u RS. To bi bila kap koja bi prelila čašu. Nerazumno je takvo srljanje u dalje nezakonitosti, koje nažalost, nije strano srpskim predstavnicima vlasti u tom entitetu”, istakao je Hadžiomerović.

Related posts