Covid-19 ima određen redoslijed pojavljivanja simptoma, kod gripe je drugačiji

Simptomi Covida-19, uključujući temperaturu i kašalj, vrlo su slični običnoj prehladi ili sezonskoj gripi. Kako prepoznati o čemu se radi?

 Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi covida-19 obično pojavljuju određenim redom. Ovo otkriće bi moglo da pomogne osobama sa Covidom-19 da se samoizoluju i ranije započnu liječenje, što bi moglo značajno da poboljša ishode pacijenta.

Naučnici su koristili kineske podatke

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavljivanja simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva Covida-19 u Kini.

Takođe su pogledali podatake o 1.100 slučajeva koje je između  decembra i januara prikupila Kineska grupa stručnjaka za medicinsko liječenje za kovid-19, a obezbijedila ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Kako bi uporedili redoslijed pojavljivanja simptoma koronavirusa sa onim kod gripe, istraživači su analizirali podatke preko 2.000 slučajeva gripa zabilježenih u Sjevernoj Americi, Europi i na južnoj hemisferi.

“Redoslijed simptoma je važan”, rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

“Kad znaju da svaka bolest napreduje različito, ljekari mogu ranije da utvrde da li neko ima Covid-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju odluka o samom liječenju”.

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redoslijedom: temperatura, kašalj i bolovi u mišićima, mučnina ili povraćanje i dijareja.

“Studija je otkrila da se kod pacijenata sa sezonskim gripom češće prvo pojavi kašalj, a tek onda temperatura”, rekao je dr Robert Gleter, liječnik iz bolnice Lenox Hill iz New Yorka za Healthline.

“U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer gripu često počinje naglo i uz više simptoma, uključujući bolove u leđima, osjećaj jeze i suvi kašalj”.

Prema studiji, dok gripa obično počinje kašljem, prvi simptom Covida-19 je temperatura.

“Naši rezultati podupiru ideju da bi se kao metoda provjere prije ulaska u objekte trebalo mjeriti temperaturu”, napisali su autori studije u zaključku.

Međutim, ljekari koji rade sa pacijentima oboljelima od kovida-19 kažu da, prema njihovom iskustvu, simptomi se ne mogu tako lako predvidjeti, u slučaju sumnje u bolest, uvek se treba posavjetovati sa odabranim ljekarom o daljim koracima i metodama liječenja.

Izvor: N1

Related posts