Covid-19 i pojačan nadzor inspekcijskih organa u USK

Na području Unsko-sanskog kantona danas nisu zabilježeni novi slučajevi koronavirusa, a na testiranje u Sarajevo upućeno je 38 novih uzoraka.

Da je situacija i više nego ozbiljna, svjesni su i u Kriznom štabu USK. Naime, na području Kantona, trenutno je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, 177 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusa, a posljednjih sedam dana zabilježeno je 69 novih slučajeva.

Pojačani nadzor Inspekcije USK rezultirao je sa 60 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu oko 150 hiljada KM. Situacija se usložnjava, a iz Kriznog štaba USK još jednom mole građane da se pridržavaju preporuka i zaštitnih mjera.

– Ukoliko se nastavi dnevni broj novozaraženih kao posljednjih dana, zdravstveni sistem će imati velikih problema jer nećemo imati dovoljno medicinskog osoblja da se brine o novozaraženim pacijentima. Najveći broj novozaraženih odnosi se na mlade ljude koji posjećuju noćne klubove i diskoteke, a koji su ujedno i najveća žarišta koronavirusa na području Kantona, kazali su iz Kriznog štaba USK.

Izvor:  CAZIN.NET

Related posts