Čović okom, oni skokom: SBB u službi interesa HDZ-a i Hrvatske

Koalicija SNSD-a, HDZ-a i SBB-a odlično funkcionira. U posljednjih nekoliko mjeseci skoro da nije bilo pitanja oko kojeg ove tri stranke nisu imale identičan stav, pa čak ni onda kada su ta pitanja bila direktno usmjerena protiv interesa naroda čije interese SBB deklarativno zastupa.

Upravo je ova “trojka” predvodila sinhronizirane napade na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH. Kada je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona u pitanju, šef SBB-a Fahrudin Radončić se nije želio zamjeriti Draganu Čoviću glasanjem protiv tog prijedloga, pa se na sjednici na kojoj su preglasani delegati iz bošnjačkog naroda nije ni pojavio.

U SBB-u je Čović pronašao dosljednog partnera i kada je na red došlo i insistiranje na pravu BiH na pristup otvorenom moru. Stavovi HDZ-a BiH o gradnji Pelješkog mosta, koji su očekivano usklađeni sa interesima susjedne Hrvatske, otvoreno se propagiraju u glasilima SBB-a, a zastupnici te stranke u Parlamentu BiH, za razliku od većine svojih kolega koji dolaze iz probosanskih stranaka, nisu smjeli dići ruke za usvajanje zaključaka koji bi mogli zasmetati Hrvatskoj i Draganu Čoviću.

Radi se o zaključcima koje je na sjednici Zastupničkog doma 5. jula 2017. godine predložio Šemsudin Mehmedović, a protiv kojih su glasali svi zastupnici HDZ-a. Iako se radilo o zaključcima kojima se nastoje sačuvati interesi države BiH, zastupnici SBB-a su bili suzdržani.

– Da se uputi nota Republici Hrvatskoj da se obustavi sve aktivnosti Republike Hrvatske u vezi s izgradnjom mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost – glasio je jedan od predloženih zaključaka. Za razliku od kolega iz SDA, Demokratske fronte, A-SDA i Nezavisnog bloka, zastupnici SBB-a bili su suzdržani pri izjašnjavanju o zaključku kojim se štite interesi BiH.

Identičan je epilog glasanja bio i pri izjašnjavanju o zaključku kojim se nalaže svim nadležnim institucijama da se aktivno uključe u te aktivnosti. HDZ-ovi zastupnici su bili protiv, a SBB-ovi suzdržani.

Zastupnici SBB-a koji su se protivili gradnji Pelješkog mosta prije definiranja morske granice između BiH i Hrvatske, poput Damira Arnauta.

Ako su zastupnici bili suzdržani, takvi nisu bili mediji kroz koje se propagira oficijelna politika SBB-a. Ne samo da se u njima insistiralo na oduzimanju prava našoj zemlji na pristup otvorenom moru, već su u tome čak korištene gotovo identične rečenične konstrukcije koje koristi predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

A upravo u HDZ-u je kreiran i spin da se protivljenjem gradnji Pelješkog mosta BiH ne suprostavlja samo Hrvatskoj, već cijeloj Evropskoj uniji.

– Moramo biti svjesni da je Republika Hrvatska članica EU-a i taj projekt nije njen nacionalni projekt, već strateški regionalni projekt EU-a, koja na neki način polaže pravo na taj prostor i uživa neku vrstu suvereniteta nad njim. Pri utvrđivanju tehničkih specifikacija mosta zahtjevi bh. strane i struke potpuno su uvaženi. Ponovno otvaranje ovog pitanja sa strane SDA, pogotovo u formi tvrdog političkog uvjetovanja kakvo smo mogli čuti ovih dana, ne samo da neće riješiti problem u korist BiH, već može samo naškoditi njenom evropskom putu – kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Kako Čović okom, tako i Avaz skokom, pa je slična teza promovirana i u tom mediju.

– Ponovno aktueliziranje teme Pelješkog mosta od SDA prijeti zahlađenju odnosa BiH i Hrvatske, ali i naše države s EU-om. Naime, iako su bh. vlasti od samog početka bile uključene u proces projektiranja ovog mosta, koji je od strateškog interesa za Hrvatsku i EU, te uprkos tome što je hrvatska strana ispoštovala sve uvjete BiH, Bakir Izetbegović i SDA odlučni su u tome da stopiraju gradnju, pravdajući to neriješenim pitanjem morske granice, koje je staro više od deceniju i potpuno odvojeno od gradnje mosta. No, osim što je SDA, zajedno s Izetbegovićem, uspjela dobrosusjedske odnose s Hrvatskom dovesti pod upitnik, ni EU se ne raduje ovom potezu. Naime, Evropska komisija je za ovaj projekt, koji je rađen u konsultacijama s BiH, izdvojila 357 miliona eura. To upravo znači da Pelješki most predstavlja i strateški projekt EU-a – navodi se u tekstu objavljenom u Dnevnom avazu.

Cilje je jasan: plasiranje teze da legitimna borba BiH na rješavanju prava pristupa otvorenom moru prije nego se počne gradnja Pelješkog mosta znači protivljenje ne samo Hrvatskoj nego i EU.

Ta teza se plasira iako je poznato da je Slovenija, podsjećanja radi, insistirajući na istom pravu dobila pravnu bitku protiv Hrvatske. A na strani Slovenije bile su i evropske sile poput Njemačke.

Ako se pristup HDZ-a po ovom pitanju može razumjeti, odnos SBB-a prema državnim interesima BiH ne samo da nije razumljiv, već je neoprostiv.

faktor.ba

Related posts