Izumili “pametne ležeće policajce” (VIDEO)

U vremenima kad sigurnost na cesti postaje imperativ razvijaju se brojni načini na koje se, ponekad uspješno, a ponekad ne pokušava uvesti red u saobraćaju.

Ležeći policajci ilitiga naprave (mjera) za smirivanje saobraćaja česti su gosti na gradskim saobraćajnicama. Iako su česta meta kritika vozača do sada se pokazalo kako ne postoji drugo dovoljno efikasno rješenje koje bi ih zamijenio, barem na cestama za koje se izdvaja minorna svota novca za sigurnost. Međutim, u zemljama u kojima je sigurnost i preventiva saobraćajnih nesreća na prvom mjestu javljaju se inovacije koje bi se mogle okarakterizirati kao revolucionarne, a koje cijene sve one vozače koji se pridržavaju pravila. Jedna od takvih, ako ih se može nazvati, inovacija je i tzv. pametni semafor koji kažnjava sve one koji prekorače dozvoljenu brzinu paleći crveno svijetlo.

Međutim, ležeći policajci kao takvi kažnjavaju i sve one koji se pridržavaju svih ograničenja i pravila. To možda i nije preveliki problem na sve one koji si mogu priuštiti kakav SUV ili sve popularniji crossover. No, problemi tu ne staju. Kao što im i samo ime kaže naprave za smirivanje saobraćaja usporavaju saobraćajni tok što može izazvati stvaranje zastoja i nepotrebno gubljenje živaca i vremena.

Kako bi stao na kraj problemima koji se vežu uz ležeće policajce tim inovatora iz Meksika osmislio je sistem nalik pametnim semaforima koji snima brzinu vožnje i po potrebi diže metalnu barijeru. Međutim, ako vozači poštuju propisanu brzinu barijera ostaje spuštena. Nadalje, pošto je čest slučaj da se ležeći policajci postavljaju prije pješačkih prijelaza pješak pritiskom na dugme sistemu daje znak da ima namjeru priječi preko ceste što aktivira barijeru. Osim što sistem ima prednosti kad je u pitanju povećanje sigurnosti saobraćaja on povećava protočnost saobraćaja.

Related posts