Čović kod Plenkovića: Ako se Izborni zakon ne promijeni mogli bi doći u ustavnu poziciju kao u Mostaru

Predsjednici HDZ-a i HDZ-a BiH, Andrej Plenković i Dragan Čović, danas u u Zagrebu istaknuli važnost podupiranja kvalitetnih odnosa između dvije zemlje, izmjena izbornog zakonodavstva i jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj zemlji.

Plenković je nakon sastanka izjavio da su posebno razgovarali o izborima u BiH koji bi trebali biti za otprilike godinu dana.

– Za HDZ je važno da izborni sistem bude pravedan, rezultira izborom legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda – naglasio je Plenković nakon sastanka užih vodstava dviju stranaka.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH i svi njihovi partneri nastoje da evropski put bude prioritet vanjske politike BiH te da se do kraja godine aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Dvojica čelnika razgovarala su i o brojnim infrastrukturnim projektima koji trebaju snažiti odnose između dviju država – mostu na Svilaju, Gradišci, granici kod Kostajnice i Pelješkom mostu.

– Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva hrvatska konzulata u Vitezu i Livnu – rekao je Čović.

Ističući važnost zaštite jednakopravnosti Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, Čović je rekao da će animirati veliki broj prijatelja da “ne nasjednu na kalkulaciju kako etničko i narodno treba izbrisati iz Ustava BiH kako bi ona ostala građanska, a to građanska u konačnici znači unitarna BiH”, što će izazvati i bezbroj problema.

– Želimo osigurati minimum da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Na novinarska pitanja hoće li se idući izbori u BiH održati po novom zakonu i što ako se to ne dogodi, Plenković kaže da bitnim smatra postizanje političkog konsenzusa i dogovor ključnih političkih stranaka oko tog zakona.

– Smatramo da nije dobro da pozitivno zakonodavstvo koje omogućuje da jedan narod drugom bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH bude na taj način – kazao je on.

Čović smatra važnom promjenu izbornog zakona jer, kako kaže, ako se to ne dogodi, onda bi došli u ustavnu poziciju kakvu imaju za Mostar za koji je Ustavni sud ništavnim proglasio određene odredbe izbornog zakonodavstva.

– Ne bi imali osnova za implementaciju izbornih rezultata – kazao je Čović.

Related posts