Čović i zvanično za gradnju Pelješkog mosta!

Dragan Čović, član predsjedništva BiH u zvaničnom saopćenju izjave bh. zvaničnika u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta nazvao je izrazito oprečnim i negativnim reakcijama.

Predsjedništvo BiH nikada nije usvojilo zaključak ili neki drugi službeni akt u kojem je iznijelo jedinstven stav države Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na neslaganje s projektom Evropske unije u Republici Hrvatskoj oko izgradnje Pelješkog mosta i njegovo osporavanje u smislu da na bilo koji način ugrožava interese BiH – istakao je Čović.

Dodao je dalje da „Parlamentarna skupština BiH, koju čine Predstavnički dom i Dom naroda, nikad nije zatražila da se obustave aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta“.

– Također, Vijeće ministara BiH nikada nije osporilo realizaciju ovoga projekta. Javne reakcije, izjave i prethodna pisma pojedinih zvaničnika BiH različitim evropskim institucijama i Vladi Republike Hrvatske su samoinicijativni akti i pokušaji komunikacije s institucijama drugih država i EU izvan okvira ustavno predviđenih nadležnosti, kojima se zadire u resore drugih državnih tijela, što nanosi nemjerljivu štetu BiH – istakao je.

Član Predsjedništva BiH napominje da je „važno naglasiti da takvo djelovanje, bilo u pismenoj ili usmenoj formi, nema karakter ovlaštene međudržavne komunikacije, te ne održava službene stavove države Bosne i Hercegovine, odnosno usaglašene odluke Predsjedništva BiH koje ima isključive nadležnosti u području vanjske politike“.

– Ističemo kako je Republika Hrvatska u prethodnoj komunikaciji usaglasila projekt s bh. stranom i u potpunosti uvažila sve tehničke zahtjeve iznesene od strane naših eksperata i stručnih tijela.

Imajući u vidu gore navedeno, a u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, te s jasnim i čvrstim opredjeljenjem da podržimo sve procese koji jačaju evropski karakter ovog prostora, ovim putem izražavamo čestitke Republici Hrvatskoj na potpisivanju ugovora i početku realizacije projekta izgradnje Pelješkog mosta – dodao je Čović.

nap.ba

Related posts