Cijene autobuskih karata na području USK jučer su poskupjele: Radnička karta biće skuplja i za 20 KM

Cijene autobuskih karata na području Unsko-sanskog kantona jučer su poskupjele, a i drugi prevoznici u RS i FBiH takođe najavljuju skok cijena već od 25. februara i to za oko 10 odsto.

Ove poteze opravdavaju uvođenjem akciza i povećanjem cijena goriva.

“Ovo je bila neminovnost s obzirom na to da su cijene naftnih derivata skočile i za 25 feninga po litru. Ni poskupljenje neće moći u potpunosti pokriti troškove autoprevoznika jer se broj putnika iz godine u godinu smanjuje”, kaže Ismet Salešević, predsjednik Udruženja autoprevoznika USK.

Nove cijene karata zavisiće od putničkih relacija, a primjera radi, mjesečna radnička karta na relaciji između Bosanske Krupe i Bihaća biće skuplja 20 maraka.

Salešević ističe kako ovo poskupljenje trenutno važi samo za relacije unutar Unsko-sanskog kantona, ali da će neminovno autoprevoznici morati povećati cijenu voznih karata i na drugim relacijama.

Inace, u proteklom periodu došlo je do značajnog reduciranja broja putničkih linija između ovdašnjih gradova, a zanimljivo je kako na relaciji između Sanskog Mosta i Bihaća uopšte nema direktne autobuske linije.

Iako su očekivali poskupljenje, putnici smatraju da ovoliki skok nema osnove.

“Opravdano bi bilo dići cijenu prevoza maksimalno za oko četiri odsto, ne više. Sve preko toga je profit i guljenje naroda, jer na povećanje od 10 odsto četiri putnika bi nadomjestila razliku i cijeni goriva”, bune se putnici s kojima smo razgovarali.

I drugi prevoznici neće sjediti skrštenih ruku, već prave kalkulacije.

Dejan Mijić, direktor banjalučkog “Autoprevoza”, kaže da će prijedlog izmjena u vidu poskupljenja cijena uputiti gradu Banjaluka na protokol idući ponedjeljak.

“Prijedlog je usklađen s rastom cijena goriva i ostalih cijena i trebalo bi da bude na snazi od 25. februara. Što se tiče pojedinačnih karata, one će poskupjeti s 1,60 na minimalno 1,80 KM, dok će mjesečne karte poskupjeti za 10 do 12 odsto”, najavljuje Mijić za “Nezavisne”.

Kaže da se obično kada poskupi gorivo poveća broj putnika, jer je građanima koji imaju automobile isplativije kupiti mjesečnu kartu nego plaćati gorivo.

Kako navode prevoznici s područja Semberije i sarajevsko-romanijske regije, u narednom periodu će održati sastanke te odlučiti hoće li i cijene njihovih usluga porasti.

Samir Hamzić, direktor “Biss-Toursa” iz Zenice, kazao je za federalne medije da je povećanje akciza definitivno učinilo svoje.

“Moramo povećati cijene svojih usluga. Utvrdili smo da će poskupljenje u našoj kompaniji biti od pet do deset posto, u zavisnosti od relacije. Poskupljenjem od deset posto biće obuhvaćene međunarodne linije, dok će one kraće biti pokrivene poskupljenjem od pet posto. Gledali smo da prevoz unutar zemlje ostavimo na minimumu poskupljenja”, naglašava Hamzić, dodavši da će i oni u narednih sedam dana imati zvanično korigovane cijene.

/nezavisne.com

Related posts