Cijena malina ove godine bi mogla zadovoljiti proizvođače i berače

Plasman malina iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije ove godine bi trebao biti puno bolji, kao i njena otkupna cijena, a glavni razlog toga je što je konkurentno tržište u Poljskoj nije imalo dobar rod bobičastog voća ove godine

Malinari svake sezone problem muče s otkupnim cijenama, od koje zavisi i hoće li imati berača ovog bobičastog voća koje je na našem području uglavnom ekstra kvalitete. Ova godina donijela je mnogo sreće bh. proizvođačima, s obzirom na situaciji u Poljskoj, ali i kvalitetu plodova, otkupna cijena bi mogla biti zadovoljavajuća čime bi se stvorili svi uslovi za uspješnu godinu.

Direktor firme Herbos Nature iz Sarajeva Mirzet Hadžiavdić je kazao da je rod bolji nego prošlih godina te da će se i interesovanje povećati s povećanjem cijena.

“Prošlogodišnje cijene su bile u odnosu na prethodne dvije godine, a vjerovatno će sada i interesovanje porasti za ovo bobičasto voće. Hoće li to biti kao nekada što je bilo, ne znamo, dosta maline su ljudi pokosili, prestali su proizvoditi od 2018. godine kada je cijena bila premala. Međutim, prethodnih godina smo imali dobar plod i proizvod, ali smo imali i viška robe. Zadnje dvije godine imamo manjak robe na EU tržištu i povećanje cijena”, kaže Hadžiavdić.

Pojasnio je da historija malinarstva u Srbiji bilježi oscilacije cijena gdje sve ovisi od vremenskih nepogoda i drugih faktora, kao i tržišta, te da se isto preslikava i na naše tržište.

“Malina ima budućnost, ali treba imati strpljenja. Naše cijene ovise o rodnoj godini u Poljskoj, a i oni ovise o rodnim godinama u Bosni i Srbiji. Uvijek se oslanjamo jedni na druge, gledamo šta se dešava i onda ovisno od svega se formiraju cijene. Ako je rod podbacio u svim državama biti će visoka cijena, ali ako rodi u Poljskoj dobro, onda se gleda da nisu previsoke cijene”, pojasnio je Hadžiavdić.

Najbolja otkupna cijena malina u proteklih osam godina iznosila je oko 3 KM, ovisno o kvalitetu i vrsti maline, no problemi su nastajali kada je otkupna cijena iznosila oko 1,50 KM što nije bilo dovoljno ni za osnovne troškove održavanja malinjaka i plaćanja berača. Okvirna otkupna cijena za sada nije poznata, ali su očekivanja da će zadovoljiti potrebe proizvođača ovog bobičastog voća.

Related posts