Izrael dobio novu vladu, završava se 12 godina vladavine Netanyahua

Izraelski parlament izabrao je večeras novu koalicionu vladu te zemlje, čime je okončana 12 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

Bivši saveznik Netanyahua, desničar Naftali Benntet izabran je za novog premijera, prenosi AP.

Navodi da će on biti na čelu ‘raznolike i krhke koalicije koja se sastoji od osam partija među kojima postoje duboke ideološke razlike’.

Netanyahu ostaje na čelu partije Likud i bit će lider opozicije.

Bennett osigurao glasove Knesseta

Desničarski političar Neftali Bennett osigurao je potrebne glasove za Knesset da bi postao novi izraelski premijer, utirući put ka okončanju 12-godišnje vladavine premijera Benjamina Netanyahua.

– Hvala vam Netanyahu na vašoj dugotrajnoj i dostignućima ispunjenoj službi u ime države Izrael – rekao je Bennett Knessetu (izraelski parlament) uoči glasanja o povjerenju svojoj koalicionoj vladi, javlja Anadolija.

Bennett (49), poznat je po svom čvrstom stavu protiv Palestinaca, jer je više puta izrazio protivljenje ideji stvaranja nezavisne palestinske države.

U politiku je ušao 2005. godine kao zamjenik Netanyhua i od tada je bio na mnogim funkcijama, uključujući vrhovne uloge u ministarstvima odbrane, ekonomije i obrazovanja.

Tvrdi da bi Izrael trebalo da pripoji dijelove okupirane Zapadne obale koje je zauzeo tokom bliskoistočnog rata 1967. godine – potez koji bi bio nezakonit.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts