Čengić: HDZ bi da se u Ustav unese da uvijek moraju biti na vlasti sa 5 posto podrške

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić za Klix.ba je prokomentarisao odbijanje HNS-a, a prije svega Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, da se izjasne o prijedlogu SDP-a, DF-a, SDA i SBB-a o izmjenama Izbornog zakona.

Čengić smatra da Čović i HDZ na taj način rade sve da se do raspisivanja izbora ne pronađe rješenje za izmjene Izbornog zakona.

“Čović i HDZ nastavljaju svoju politiku da se ne pronađe rješenje, već da se blokira uspostava vlasti u BiH ili da se u Ustav unese da HDZ uvijek mora biti vlast sa svojih 5 posto podrške”, kazao je Čengić.

Čović je danas nakon sjednice HNS-a poručio da se neće izjašnjavati o prijedlogu “bošnjačkih stranaka”, gdje je očito svrstao i SDP i DF.

“O prijedlogu bošnjačkih stranaka kroz paket četiri stranke, zvale se građanske ili neke druge, smo dali jasno očitovanje. O tome rasprave na HNS-u nema. Ovo iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove. Time se udaljavamo od jednog normalnog funkcioniranja. Ali svako ima pravo raditi svoju taktiku da bi osigurao glasačko tijelo da može dominirati u jednom entitetu”, poručio je Čović.

To je prokomentarisao i generalni sekretar SDP-a uz poruku da ga ništa ne iznenađuje.

“Govoriti da je SDP samo bošnjačka stranka, ali ne čudi me ništa od starog jugoslavena Čovića”, zaključio je Čengić.

Related posts