CBS News: Rusija koristi podijeljenost naroda za destabilizaciju BiH i sprečavanje ulaska u NATO

Američka radio-televizija CBS News tematizirala je utjecaj Rusije na Balkan s naglaskom na BiH, što je zabrinulo mnogo zemlje. Istaknuto je kako bi Rusija mogla iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizirala BiH s ciljem da učini nemogućim njen pristup NATO-u, te da postoji bojazan od novog sukoba.
Analitičar Alex Kliment je gostujući u emisiji Anna-Marie Green kazao kako je utjecaj Rusije na ovu regiju alarmantan iz geopolitičke perspektive.

“Ovo je uznemirujući primjer kako tenzije među lokalnim narodima ili rivalima, kada postanu preplavljeni geopolitičkom napetošću, mogu biti potencijalno opasan problem. Srpska oblast postaje sve više nacionalistička tokom posljednjih godina, te govori o potencijalnom glasanju za nezavisnost. Jedan od razloga je taj da vlasti u BiH vode pregovore o ulasku EU i priključivanju NATO-u”, kazao je Kliment.

Prema njegovim riječima, bosanski Srbi se ne žele priključiti NATO-u zbog bombardovanja Srbije 1999. godine.

“Iz srpske nacionalističke perspektive to je crvena linija, Rusi se slažu s njima. Rusija također ne želi da se bilo koja druga zemlja iz bivšeg Istočnog bloka pridruži NATO-u”, kazao je.

Za CBS News je istakao i to kako se očekuje da bosanski Srbi sljedećeg mjeseca dobiju 2.500 puški, te da postoji strah kako će Rusi obučavati nove oficire, što povećava rizik od konflikta. Ipak, Kliment je naglasio kako je veći problem taj što će Rusija iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizirala BiH s ciljem da se ne priključi NATO-u.

“To je veoma opasna situacija. Taj užasni jugoslovenski rat nikada nije zaista završio, samo je zaleđen. Ovakve stvari ga brzo mogu odlediti. To je zabrinjavajuće, posebno kada više oružja ulazi u tu regiju”, istakao je.

Američki kongres također je izrazio zabrinutost zbog miješanja Rusije u ovu regiju.

“Mislim da je veće pitanje što još nije jasno da li će NATO i SAD stvarno moći posvetiti više pažnje ovome jer postoje veći problemi. Ovo je bio dio svijeta u kojem je izbio rat jer niko nije obraćao pažnju”, zaključio je Kliment.

Related posts