Turci u USK-a žele da izgrade najveću klaonicu u BiH

Turski investitori žele ulagati u razvoj mesne industrije na području Unsko-sanskog kantona i spremni su finansirati izgradnju klaonice velikih kapaciteta.

Ovo je istaknuto za vrijeme posjete delegacije Ministarstva hrane, privrede i stočarstva Turske ovom kantonu, tokom koje se delegacija sastala s premijerom USK Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

“Konkretno, želimo izgraditi klaonicu koja bi bila najveća na prostorima BiH, a meso bi se sa ovih prostora izvozilo direktno u Tursku. Naša zemlja u proteklom periodu ima pozitivna iskustva kada je riječ o mesu koje na tursko tržište dolazi iz vaše zemlje i pored nekih problema koji su se pojavili u posljednje vrijeme”, istakao je Fahretin Pojraz, predstavnik pomenute delegacije.

Premijer Rošić, istakao je kako postoji veliki interes kada je riječ o turskim ulaganjima na ovim prostorima, dodavši kako je stočarstvo poljoprivredna grana koja se posljednjih godina nalazi u ekspanziji.

“Mi smo prepoznali potencijal stočarstva i proizvođači su u protekloj godini posebno stimulisani, a značajne subvencije smo predvidjeli i za ovu godinu. Realizacija jednog ovakvog projekta imala bi ogroman značaj za našu poljoprivredu”, istakao je Rošić.

Gosti iz Turske su potom, u pratnji domaćina, obišli nekoliko objekata u državnom vlasništvu koji bi mogli da posluže u pomenute svrhe, a dogovoreno je da se razgovori o svemu konkretizuju u narednom periodu.

/nezavisne.com

Related posts