Cazin: Računi za vodu duplo veći (VIDEO)

Novi računi za vodu stigli su na adrese Cazinjana i neće ih biti lako plaćati. Podsjetimo, polovinom augusta tamošnje Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom računi za vodu i kanalizaciju su skoro pa duplo viši. A kako će se to odraziti na one koji imaju minimalne penzije ili plaće, kojih je realno više nego finansijski dobrostojećih građana?

Od sad Cazinjani kubik vode umjesto 1,25, plaćaju 1,35. Povećane su i ostale stavke na računu, one koje su nekad nazivane sitnijim troškovima, pa tako cazinski kubik vode u konačnici košta 1,73 – i to samo onim korisnicima gdje nije obnovljena kanalizacija. Onim, uslovno rečeno, sretnicima kojima jeste, kubik vode, kada se sve zbroji, izađe 2,16 feninga.

«Za nas farmere to znači novi udar. Nama je svaki fening poskupljenja, bez obzira na to o čemu se radilo – dodatno naše poniranje. I ovako smo na ivici propasti, svaki dan smo svjedoci da ljudi zatvaraju farme», kaže Dževahir Babić, predsjednik skupštine Udruženja farmera Krajina iz Cazina.

Osim više cijene kubika vode i cijena mjernog mjesta je povećana – i to duplo, sa 2 na 4 KM. Tako je i sa zgradama u čijim stanovima postoji mjerno mjesto, ali i sa onim koji račune plaćaju paušalno.

«Zaista je mali broj paušalnih obračuna i radi se o potrošačima kojima je vodomjer ili pokvaren ili još uvijek nisu ugradili pojedinačne mjerne uređaje», ističe Ibrahim Tatarević, direktor JP Vodovod Cazin.

Ipak, računi pokazuju da i oni koji paušalno plate, ujedno plaćaju i mjerno mjesto – imali ga ili ne, bilo ispravno ili ne. Prema riječima direktora, oko 1.000 je stanova koji imaju vodomjer – što prostom računicom znači da je godišnje povećanje prihoda Vodovoda samo po osnovu mjernog mjesta oko 24 hiljade maraka.

Kako naglašava Tatarević, ne postoji kolektivni objekt stanovanja u Cazinu koji nema ugrađen glavni vodomjer.

«Većina tih stambenih zgrada ima jedan sat i vodu plaćaju paušalno. Međutim, na njihovim računima za vodu stajat će mjerno mjesto za svakog stanara pojedinačno iako je u suštini samo jedno mjerno mjesto», tvrdi Haris Mešić, DF-ov vijećnik u Gradskom vijeću Cazina.

Ovo poskupljenje, koje u Vodovodu nazivaju korekcijom, a na čiji je prijedlog Gradsko vijeće i odobrilo povećanje cijena vode u Cazinu, pravdaju nužnošću postavljanja novih cijevi, proširenjem kanalizacione mreže i slično.

Istovremeno, korigovan je i iznos naknada članovima Odbora i Skupštine Vodovoda u 2017. Njihov rad će sa skoro 13,5 hiljada biti valoriziran na 28 hiljada maraka, odnosno za 15 hiljada maraka više.

https://www.facebook.com/federalna/videos/1933285833353542/

/federalna.ba

Related posts