Čampara: Iza odluke policijskog komesara HNK stoji određena politika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je kako je vrlo moguće da Tužilaštvo BiH i državne agencije pokrenu istragu zbog odluke policijskog komesara HNK Ilije Lasića, kojom su direktno derogirane odluke državnih organa vlasti.

Čampara je kazao da je čudno što je policijski komesar uzeo sebi tolike ovlasti da zaustavi konvoj migranata, odnosno da derogira odluke organa države BiH.

“Takva odluka je sporna i s humanog aspekta. Ja ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi policijski komesar HNK Ilija Lasić donio takvu odluku i zbog čega je na sebe prenio tolike ovlasti. Moralo bi se znati na osnovu kojeg akta je to uradio, po čijem naređenju je donio takvu odluku ili je pak postupio samoinicijativno”, rekao je Čampara.

On ističe da je javnosti već poznato kako Vlada HNK nije donijela nikakvu odluku o smještaju migranata, zbog čega se postavlja pitanje da li je u ovom slučaju riječ o političkoj naredbi.

“Vrlo je moguće da Tužilaštvo BiH i državne agencije preuzmu stvari u svoje ruke te da pokrenu istragu kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do ovakvih devijacija. Veoma lošu sliku šaljemo u svijetu, posebno zbog toga što smo u prošlosti imali iste ili slične probleme”, rekao je Čampara.

Ocijenio je kako se ne smije praviti “smijurija od države” te da iza ovakve odluke policijskog komesara HNK stoji određena politika i zloupotreba položaja, posebno imajući u vidu da svi građani BiH znaju šta se dešava u HNK.

“Policijskom komesaru je pola godine obustavljena isplata plaće odlukom ministra finansija HNK. Sud je donio odluku kojom je potvrdio kako je Ilija Lasić nezakonito izabran, a istakao bih i da ne postoji Nadzorni odbor isto kao ni Policijski odbor. Sve se to koristi da bi se politika umiješala u proces donošenje odluka”, kazao je Čampara.

On vjeruje da će na kraju prevladati razum i da će u budućnosti građani BiH na čelu policije imati policijske, a ne političke komesare koji će sprovoditi i poštivati važeće zakone.

klix.ba

Related posts