Burek u Phoenixu: Jasenko Osmić je čuvar bh. tradicije u SAD-u

Jasenko Osmić je, kako kaže, odrastao na bureku u rodnoj Bosni i Hercegovini, a danas je suvlasnik buregdžinice u američkom gradu Phoenixu. Već deset godina Jasenko sa svojim ocem Bakirom i sestrom Aldijanom uspješno vodi ovaj biznis, budući da za tradicionalnu bosanskohercegovačku hranu vlada veliki interes u SAD-u.

„U BiH smo živjeli do 1997. godine i sve vrijeme smo pravili burek u kući. Tu tradiciju smo nastavili i u SAD-u, jer u našoj radnji pravimo burek na isti način, dakle ručno. To je od velikog značaja. Na drugim mjestima dobit ćete uglavnom tijesto, a u našem bureku fil vas sleduje u svakom zalogaju. Razlika je velika“, naveo je Osmić.

U svom objektu Osmići prodaju i hljeb, perece, baklavu, druge dezerte, kao i druge vrste pita koje lako pronalaze svoje kupce u Phoenixu. Komad zeljanice primjerice košta 5,75 dolara.

Osmići su jedini zaposlenici u ovoj buregdžinici i sve proizvodi prave sami. Kako kažu, to zahtjeva sate i sate vrijednog rada i koncentracije.

„Za ovaj posao potrebna vam je snaga i odlučnost, jer i nakon devet sati rada i dalje imate ispred sebe tijesto i tepsije“, istakao je Jasenko Osmić.

Burek je, kako navodi Osmić, jedno od najvažnijih i najčešćih jela u Bosni i Hercegovini.

„U BiH se burek jede za sve obroke. To je praktično cjelodnevna hrana“, kazao je Osmić, prenosi Phoenix New Times.

fokus.ba

Related posts