Britanska ambasada: Republika Srpska ne može donositi odluke o pridruživanju NATO-u

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini jasno je poručila da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nema nadležnosti da donosi odluke o vanjskoj i odbrambenoj politici, kao i o pridruživanju međunarodnim organizacijama kao što je NATO.

“Ta pitanja su isključiva nadležnost institucija na državnom nivou Bosne i Hercegovine”, istaknuto je u njihovom odgovoru na upit Fene u vezi sa odlukom zastupnika u NSRS, koji su usvojili rezoluciju kojom se definira neutralnost RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Rezoluciji koja je glasovima vladajuće većine usvojena u NSRS u noći između 17. i 18. oktobra, također je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Osim toga, u ovom dokumentu je precizirano da je RS opredjeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zakon o odbrani BiH obavezuje relevantne institucije da provedu aktivnosti neophodne za pristup NATO-u”, naglasili su iz Ambasade Velike Britanije, uz napomenu da je prvi prioritet aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH, u skladu s jednoglasnim zahtjevom Predsjedništva BiH iz 2009. godine.

Također, iz Britanske ambasade su poručili da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ostaje predana pružanju podrške euroatlantskim integracijama BiH s ciljem njene dugoročne sigurnosti i stabilnosti.

Zasjedanju, koje je okončano 18. oktobra rano ujutro, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

Iz Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta predlagali su rezoluciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023. godine, dok su u “Domovini” ukazivali da NSRS-a nema ovlaštenja raspravljati o pitanjima odbrane, koja su regulirana na nivou države BiH.

U rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, navodi se da je RS opredjeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Opozicionari nisu prisustvovali zasjedanju, nakon što im je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja.

Related posts