BORIS TADIĆ NE SKRIVA ZADOVOLJSTVO VUČIĆEVIM DEBAKLOM: Srbija je dovoljno glasno rekla važno "Ne" i Vučićevom Ustavu, ali i njegovom režimu!

Nakon što je objavljeno kako je izlaznost bila rekordno niska i kako je referendum kojeg je pompozno najavljivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučič doživio fijasko, oglasio se i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Danas je Srbija dovoljno glasno rekla važno ‘Ne’ i Vučićevom Ustavu, ali i njegovom režimu! Referendum je jasno pokazao putokaz za dalju borbu i pobeda u svakom gradu i opštini vodi ka onoj konačnoj na izborima! Idemo sad dalje!

Predsednik odborničke grupe ‘Oslobodimo Vračar’ i generalni sekretar SDS-a Konstantin Samofalov objavio pobjedu na Vračaru! ‘Vračar je rekao ‘Ne’ Vučićevom Ustavu!”, poručio je Tadić te dodao:

„Sve velike pobede su krenule sa Vračara! Čestitam vračarskoj organizaciji SDS-a i naših partnerskih stranaka, ali pre svega Vračarcima koji su i danas branili bastion slobode!”, poručio je Tadić.

Povodom rezultata na referendumu na kojem su građani glasali za promjene Ustava Srbije, oglasila se i Demokratska stranka.

Demokratska stranka (DS) ocijenila je da je referendum doživio krah i da su organizatori ovog igrokaza doživjeli težak poraz.

DS je u saopćenju, prije objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja, navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 posto“ upisanih birača.

Navedeno je da je to „znatno manje nego na bilo kojim izborima ili referendumu od ponovnog uvođenja višestranačja 1990.“ DS je navela i da je „referendum nelegitiman i zato što je u neprimjerenoj proceduri raspisan od nelegitimne skupštine“ te dodala da je „protivzakonit zbog toga što je organizovan i sproveden bez prave demokratske kontrole“.

Naveli su i da je bio “protivustavan zato što nije održan na području Kosova i Metohije”.

“Pri tom nema nikakve sumnje da je glasanje na Kosovu i Metohiji bilo zabranjeno u dogovoru vlasti u Prištini i u Beogradu”, navodi se u saopćenju.

DS je u saopćenju pozvala “sve opozicione političke organizacije i građane” da se svi okrenu onom što predstoji u narednih 77 dana do aprilskih izbora.

Ocijenjeno je da je “neophodno da se sve opozicione političke organizacije i građani udruže u akciji za smjenu Aleksandra Vučića i njegovog režima”.

DS smatra i da je rejting režima, po rezultatima referenduma, “u nezaustavljivom padu”.

IZVOR : SLOBODNA BOSNA

Related posts