Borelj poziva evropske nacije da šalju Ukrajini oružje dugog dometa

Njemačka je istog dana najavila novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 2,7 milijardi eura

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je 13. maja evropske nacije da obezbijede oružje dugog dometa za Ukrajinu kako bi joj pomogle da se suprotstavi ruskim udarima.

“Rusi bombarduju izdaleka, tako da Ukrajinci moraju da imaju kapacitet da dostignu.. istu udaljenost, isti domet – rekao je Borelj poslije sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Štokholmu.

“Ali moramo da ubrzamo”, rekao je on.

Njemačka je istog dana najavila novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 2,7 milijardi eura koji uključuje tenkove, oklopna vozila i sisteme protivvazdušne odbrane.

“Pozdravljam njemačke napore i pozivam sve države članice da slijede ovaj primjer”, rekao je Borelj.

Vojnici učestvuju u obuci održavanja tenkova Leopard 1A5 za ukrajinske vojnike, u bazi nemačke vojske Bundesvera, deo Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini u Klicu, Nemačka, 5. maja 2023.

Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati svoje projektile “Storm Shadow” u Ukrajinu time postajući prva zemlja koja je Kijevu obezbijedila oružje većeg dometa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne saveznike da obezbijede naprednije oružje uoči široko očekivane kontraofanzive protiv ruskih trupa u istočnoj Ukrajini.

“Umjesto da pitate kada će početi kontraofanziva, pitajte da li sam učinio dovoljno da ukrajinska kontraofanziva počne i bude uspješna”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare sa Boreljom.

Izvor: Avaz.ba

Related posts