Krajiški policajci siti obećanja prijete obustavom rada

Svima se povećavaju plaće i uređuju uslovi rada kroz kolektivne ugovore, osim policiji Unsko-sanskog kantona, koja zbog migrantske krize radi mnogo više za iste pare

Nakon što je Sindikat doktora USK-a u ponedjeljak prekinuo štrajk, moguće nove štrajkove najavili su policajci koji su ogorčeni što svi drugi budžetski korisnici od Vlade dobijaju povećanje plaća, dok za policiju još nema ništa, iako oni nose najveći posao susrećući se sa migrantskom krizom.

Životno osiguranje

– U srijedu imamo Skupštinu Upravnog odbora Sindikata policije, gdje ćemo donijeti odluku šta ćemo dalje. Vlada se spram naših uslova odnosi kao da su neistiniti, a mi se vodimo samo činjenicama. U Skupštini Kantona, od 30 poslanika, čak 24 su profesionalno zaposlena, a niko im ne vodi satnicu i kako oni primaju plaće sa istog budžeta kao i mi. To je poražavajuće, poredeći ih s našim stanjem, gdje se od nas očekuje da izlazimo nakraj sa cjelokupnom migrantskom krizom u državi, kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata.

Ministar unutrašnjih poslova USK-a Nemin Kljajić izjavio je da su dugovanja rezultat rada prethodne vlade Huseina Rošića, dodavši da u 2019. godini više neće biti povećanja plaća budžetskim korisnicima.

– Oni su u obrazovanju povećali platu i prošle i ove godine, također su i sindikati u zdravstvu upravo kroz kolektivne ugovore dobili bolje uslove. Ipak, mi smo direktni korisnici budžeta, ali imaćemo probleme u funkcionisanju ako se nastave ovako ophoditi prema nama, istakao je Alagić.

U zahtjevima koje je Sindikat policije uputio Vladi još u januaru ove godine, zatraženo je definisanje visine plate i drugih obaveza, odnosno da se za policajce utvrdi osnovica za obračun plate u visini od 300 KM. Također su tražili redovnu isplatu plaće do svakog 25. u mjesecu, da se isplate zaostali topli obroci (u visini od 1% prosječne plaće u Federaciji), zatim regres iz kolektivnog ugovora, troškovi prevoza na posao iz 2018. godine, te isplate pomoći kod smrtnih slučajeva, otpremnine i ostali troškovi. Policija traži i pravilnik u kojem će pisati koliko im jedna uniforma može trajati, kao i sklapanje ugovora za osiguravanje života uposlenika policije.

Kada su u pitanju materijalna sredstva i oprema neophodna za rad sa migrantima, ministar Kljajić je nagovijestio da će se taj problem brzo riješiti.

Policiji treba sve, od rukavica i uniformi do karantina i dodatnih prostorija za zadržavanje prestupnika iz migrantske populacije. Međutim, u Sindikatu policije kažu da su im sve te stvari obećavali u više navrata tokom cijele godine otkako traje migranstska kriza.

– Mi nismo dobili zaštitnu opremu, čak je premijer, dok je bio vršilac dužnosti ministra, uzeo na sebe da će to riješiti, a prošlo je pet mjeseci. Treba nam dezinfekcija, ne samo policajaca nego i vozila, prostorija gdje oni borave, sve su to osnovne stvari iz zaštite u radu. Trebaju nam i vakcinacije, jer radimo i sa ljudima koji pate od raznih bolesti koje donose iz potpuno drugih krajeva svijeta. Oni su svi svjesni tog problema, svi nas podržavaju, ali nikad nema rješenja, napomenuo je Alagić.

Pismo premijeru

Zato su se policajci ovaj put obratili direktno premijeru Mustafi Ružniću, koji bi mogao da iskoristi i pomoć predstavnika međunarodne zajednice sa kojima se svakodnevno susreće zbog migrantske krize.

– Poštovani premijeru, očekujemo od Vas da ovo riješite, ne zanimaju nas više pregovarački timovi koji nemaju ingerencija niti ovlaštenja da postignu sporazum sa sindikatima. Mi smo ozbiljna i odgovorna organizacija koja će poduzeti sve mjere propisane Zakonom radi ostvarivanja radnih prava naših članova i svih uposlenika MUP-a, stoji u pozivu koji su jučer uputili premijeru.

Izvor: oslobodjenje.ba

Related posts