Bolnica iz pakla: U roku tri dana umrlo najmanje 60 djece

Roditelji najmanje 60 djece koja su umrla u bolnici na sjeveru Indije u posljednja tri dana navode kako je smrt djece uzrokovao nedostatak zaliha oksigena na dječijem odjelu. Broj mrtvih, nažalost, nije konačan.

Upravnik distrikta Rajiv Rautela izjavio je u subotu kako su smrt djece koja su bolovala od različitih oboljenja u Baba Raghav Das Medical College bolnici u Gorakhpuru u državi Uttar Pradeš izazvali različiti prirodni faktori. On je negirao kako je smrt uzrokovao nedostatak zaliha oksigena.

Roditelji tvrde kako su zalihe oksigena na odjelu bolnice iscrpljene u četvrtak i članovima porodica oboljelih date su vrećice na samonaduvavanje kako bi djeci olakšali disanje.

“U to vrijeme umiranje djece dostiglo je vrhunac”, reka je Mritunjaya Singh, čiji je sedmomjesečni sin primljen u bolnicu i ne nalazi se među preminulom djecom.

Vlasti u državi Uttar Pradesh pokrenule su istragu o slučaju.

Prashant Trivedi, zdravstveni zvaničnik, priznao je da je postojao problem sa cjevovodom za snabdijevanje oksigenom.

“Ali situacija je prevaziđena uz pomoć cilindara sa oksigenom. Bolnica posjeduje dovoljno cilindara. Tako da su tvrdnje o smrti djece zbog nedostatka oksigena netačne”, rekao je Trivedi.

Prema tvrdnjama roditelja, kompanija koja snabdijeva oksigenom bolnicu ranije je prijetila da će stopirati isporuku oksigena ukoliko vlasti ne plate dugove za isporuku.

Rautela je rekao kako bolnica duguje 106.000 dolara kompaniji, ali je dodao kako je imala dovoljan broj cilindara s oksigenom.

Neka od djece bolovala su od encefalitisa, bolesti koja napada mlađe osobe, i pothranjenosti, i trebao im je tretman za vrijeme monsuna koji traju od juna do septembra.

Bolnica, koja je glavni centar za djecu oboljelu od encefalitisa, tretirala je blizu 370 slučajeva ovog oboljenja u posljednja dva mjeseca. Od toga, 129 djece je umrlo, saopćeno je iz bolnice.

Related posts