BMW ponudio ekskluzivne M Performance dijelove za novi M5

Od svjetske premijere u avgustu, novi BMW M5 privukao je pažnju širom svijeta. Na događaju SEMA Show u Las Vegasu, BMW predstavlja još jednu istaknutu ponudu, sveobuhvatan raspon ekskluzivnih M Performance dijelova za BMW M5.

Sve komponente iz asortimana M Performance dijelova razvijene su pomoću BMW M motorsport tehnološkog znanja i iskustva i međusobno su savršeno usklađene. One ne samo da ističu sportski i luksuzni izgled limuzine visokih performansi, nego i ispunjavaju funkcionalne zahtjeve u pogledu aerodinamike, hlađenja i lagane konstrukcije. Većina ekskluzivnih M Performance dijelova za BMW M5 bit će dostupni u obliku komponenti za naknadnu ugradnju kada automobil bude lansiran na tržište u martu 2018. godine, s daljnjim proizvodima koji će uslijediti u julu 2018. godine.

Aerodinamika u savršenstvu

Brojne istaknute osobine sadržane u rasponu dodataka razvijene su posebno za BMW M5 uključuju paket koji sadrži M Performance aerodinamične komponente. Svi navedeni dijelovi izrađeni su od laganih ugljičnih vlakana i detaljno izrađeni rukom. Dostupne su slijedeće aerodinamične komponente: novo dizajnirani prednji dodatak, dodaci za pragove, zadnji spojler od karbonskih vlakana, zadnji spojler od karbonskih vlakana Pro i zadnji difuzor. Sve ove komponente naglašavaju snažan i sportski izgled BMW-a M5, uz osiguravanje optimiziranih aerodinamičnih karakteristika i još sportskije rukovanje.

Dodatne komponente iz asortimana M Performance dijelova savršeno su prilagođene aerodinamičnom paketu i nude dodatne detalje BMW-u M5. Vidljive prednje i bočne ukrasne letvice za zračne otvore od karbonskih vlakana koje nose M logotip i M Performance kućišta retrovizora od karbonskih vlakana dodatno poboljšavaju sam izgled od karbonskih vlakana. M Performance folija na pragovima naglašava dodatke za pragove, optimalno zaokružujući izrazito sportski izgled koji aerodinamični paket pruža.

Najnovija tehnologija iz motorsporta donosi performanse BMW-a M5 na cestu, dok garantuje superiorno vozno ponašanje sve do granica automobila. Zahvaljujući još sportskijem podešavanju, novi BMW M Performance amortizer s oprugom posebno razvijen za BMW M5 osigurava odlično držanje na cesti i povećava voznu dinamiku uslijed izravnije povezanosti vozila s cestom. Štoviše, crvene spiralne opruge dodaju i dodatne vizualne značajke. Opružne ploče su podesive.

Karbonsko-keramičke kočnice jamče vrhunske karakteristike kočenja. Sportske disk pločice temelje se na izdržljivim pločicama za kočenje dokazanim u motorsportu i nude prednosti poput kraćih udaljenosti kočenja, boljeg odaziva kočnica i veće toplinske otpornosti. Nadalje, bolja raspodjela kočionih snaga omogućava poboljšanu dinamičku kontrolu kočnica.

Novi BMW M Performance sportski ispušni sistem, koji će biti u prodaji isključivo u SAD-u i Kanadi, garantuje izražen sportski zvuk. Prigušivač ispušnog sistema izrađen je od titana s dodatnim oblogama od karbonskih vlakana za ispušne plinove. Optimizirano usmjeravanje ispušnih plinova sa smanjenim protutlakom povećava snažan V8 TwinTurbo zvuk i ističe sportski doživljaj vožnje.

Sistem M Performance Drive Analyzer, također preuzet iz motorsporta, inovativan je alat za snimanje i vrednovanje svih važnih podataka dinamike vozila. Sistem nudi sveobuhvatne, profesionalne mogućnosti za snimanje i analizu, koje se mogu ocjenjivati i prikazivati na pametnom telefonu. Drive Analyser određuje niz relevantnih pokazatelja kao što su različiti podaci o motoru, brzina i najveće vrijednosti, trenutna brzina, uporaba papučica gasa i kočnica te bočno ubrzanje. Kada postanu dostupni, rezultati se mogu izravno prikazati na pametnom telefonu kao videozapisi ili grafički prikazi putem aplikacije M Performance Drive Analyzer, koja je besplatna BMW kupcima. Nadalje, kupci koji žele snimiti svoju vožnju, BMW M Performance dijelovi nude držač akcijske kamere Trackfix, koji se može montirati u navoj kuke za vuču na prednjem ili zadnjem kraju vozila.

Sportski, dinamičan izgled do najsitnijih detalja

M Performance dijelovi za BMW M5 donose istinski osjećaj trkaće staze u svakodnevni život – i u smislu vizualne prisutnosti. To uključuje motorsport pruge u tipičnim M bojama koje dodatno ističu sportski dizajn automobila i pružaju mu vlastiti osobni karakter. Detaljno ručno izrađeni M Performance prošireni poklopac motora od ugljičnih vlakana pravi je mamac za poglede i također čini trkaće gene vidljivim na mjestu gdje njegove performanse imaju svoje podrijetlo – u prostoru motora.

Trkaći izgled također se primjenjuje na unutarnje komponente vozila. M Performance upravljač donosi pravi motorsport osjećaj zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj geometriji i izrazito naglašenom Alcantara području hvatišta i pokrovu upravljača od ugljičnih vlakana. To je dodatno poboljšano novodizajniranim ručicama za promjenu brzina na upravljaču od karbonskih vlakana i pokrovu ručice za promjenu stepena prijenosa od karbonskih vlakana. M Performance podne prostirke savršeni su dodatak unutarnjem ambijentu automobila. Najkvalitetniji detalji od ovjesa do unutrašnjosti otkrivaju da BMW M5 i M Performance dijelovi imaju svoje korijene u moto utrkama, a to također uključuje novi novčanik za ključ BMW-a M5. Sadrži mješavinu visokokvalitetne Alcantara tkanine i ugljičnih vlakana i nudi savršenu kombinaciju motorsport dizajna i funkcionalnosti. Projicirani M Performance LED logotip, koji zaokružuje asortiman dostupan za BMW M5, također je nepogrešiva izjava.

M Performance dijelovi koji se koriste za MotoGPTM

 

Jedinstveni model dizajniran za korištenje na trkaćoj stazi uskoro će slaviti svoju premijeru – BMW M5 MotoGPTM sigurnosni automobil. Od 1999. godine BMW M je “službeni automobil MotoGP-a” i službeni partner organizatora MotoGP-a Dorna Sports, implementirajući svoju flotu sigurnosnih automobila kako bi garantovao sigurnost u najbržim serijama moto takmičenja u svijetu. Kao i prethodni model, BMW M5 MotoGP sigurnosni automobil opremljen je mnoštvom BMW M Performance dijelova kako bi mogao u potpunosti zadovoljiti posebne zahtjeve auta predvodnika u profesionalnom motorsportu. To također uključuje M Performance aerodinamične komponente, kao i BMW M Performance sportski ispušni sistem napravljen od titanijuma. BMW M5 MotoGP sigurnosni automobil će svoj prvi nastup na trkaćoj stazi imati na finalu sezone 2017. godine u Valenciji, Španija, u novembru. Tokom sezone 2018. godine, bit će predvodnik voznog parka BMW M MotoGP sigurnosnih automobila.

BMW M5: nova limuzina s visokim performansama

 

Zahvaljujući brojnim inovativnim osobinama, novi BMW M5 nudi savršenu upravljivost do granica dinamike vozila – kako na cesti tako i na trkaćoj stazi. To uključuje novodizajnirani M sistem pogona na četiri točka koji se prvi put koristi u BMW-u M5. Sistem garantuje optimalnu voznu dinamiku kroz precizno upravljanje i savršeno prianjanje.

BMW inženjeri su opsežno revidirali srce BMW-a M5, 4,4-litarski V8 motor s M TwinPower Turbo tehnologijom. Isporučuje 600 KS i ima maksimalni okretni moment od 750 Nm, što značajno povećava performanse u odnosu na prethodne modele. Ubrzanje od 0 do 100 km/h s novim 8-brzinskim Steptronic prijenosom koji sadrži Drivelogic traje samo 3,4 sekunde.

I ovjes je poseban, pa tako ima M kinematičke i elastokinematičke elemente koji olakšavaju optimizaciju vozne dinamike. Težina je također presudni faktor u smislu efikasnosti. Ona je dodatno smanjena, između ostalog, krovom izrađenim od plastike ojačane karbonskim vlaknima.

Related posts