Blizankinje Amina i Edina Zukić u službi Oružanih snaga BiH

Amina i Edina Zukić, sestre blizankinje iz Sarajeva, kažu da ih je vojska oduvijek fascinirala. Odmah po završetku srednje škole prijavile su se u vojnu službu kao vojnici i imaju već više od šest godina vojnog staža.

Tokom vojne službe završile su Ekonomski fakultet u Sarajevu, nakon čega su se prijavile na Javni konkurs za prijem oficira u Oružane snage BiH. Ove godine završavaju Osnovnu oficirsku obuku.

“Kada smo saznale da i žene mogu biti oficiri, tu priliku nismo htjele propustiti. Iako je naš prvi pokušaj bio neuspješan, nismo odustale. Pripremale smo se za novi konkurs još bolje jer smo znale šta nas čeka. Htjele smo dokazati da možemo postići više. Ovaj poziv je ono što smo oduvijek željele”, kaže Amina.

Pored oficirske obuke, sestre Zukić su na dvogodišnjem master studiju, te slobodno vrijeme koriste uglavnom za učenje.

“Jedna drugu podržavamo i motivišemo u konstantnom učenju i radu. Trudile smo se, i naš mali tim postao je dio velikog tima. Želimo razvijati liderske vještine i usavršavati se, lično i profesionalno. Služiti svojoj državi kao oficir, pripadnik Oružane snage BiH, znači nam mnogo”, ističe Amina.

Edina dodaje da im je posebno značajno to što su roditelje učinile ponosnim.

“Posao u službi Oružanih snaga nudi ogromne mogućnosti svim mladim ljudima sa završenim fakultetom. Iskustvo u vojnoj službi će vas učiniti jačim, hrabrijim i sigurnijim u svemu što budete radili. Osim poslovnog napretka značajno će doprinijeti i vašem ličnom razvoju. Jednom kad postanete oficir Oružanih snaga BiH nećete poželjeti nijedan drugi posao.”

Javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira potporučnika Oružanih snaga BiH otvoren je do 04.oktobra 2017.godine. Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke koji su završili fakultet i koji imaju manje od 27 godina na dan 01.01.2019.godine.

Related posts