Blinken s Šalenbergom: Podržavamo otvaranje pregovora EU s BiH, ne treba nam povratak u prošlost

Zapadni Balkan je nešto što je blisko našem srcu, posebno predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, rekao je

​Ministar vanjskih poslova SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) boravio je jučer u jednodnevnoj posjeti Beču. On je tamo učestvovao na zasjedanju Komisije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i organiziranog kriminala, a potom se sastao sa vrhom austrijske države. Naime, on je razgovarao s kancelarom Karlom Nehamerom, austrijskim šefom diplomatije Aleksanderom Šalenbergom i predsjednikom Aleksanderom fon der Belenom.

Kako su na zajedničkoj konferenciji za medije rekli američki i austrijski ministri vanjskih poslova, teme razgovora bile su strateško partnerstvo SAD-a i Austrije, angažman na zapadnom Balkanu, kao i aktuelna krizna žarišta na Bliskom Istoku i u Ukrajini. Prema njihovim izlaganjima, bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u Izraelu te okončanju ovisnosti Austrije o ruskom plinu. Oba sagovornika, i Blinken i Šalenberg su istakli da je posjeta Beču bila “konstruktivna i partnerska”, a posebno je istaknuta i zajednička saradnja u borbi protiv droga.

Ono što se moglo iščitati iz Blinkenovog i Šalenbergovog govora bio je visoki stepen suglasnosti SAD-a i Austrije oko “gorućih” međunarodnih pitanja, kao i o zapadnom Balkanu, kojem je očito posvećeno poprilično vremena. Blinken je iz Beča poručio da se svi sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine moraju se primijeniti. “Podržavamo poboljšanje odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Blinken. Napomenuo je da je “dijalog uz posredovanje Evropske unije jedini pouzdan put za napredak u tom procesu” i da SAD podržava proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Vezano uz Bosnu i Hercegovinu, istakao je da SAD podržava preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU-a s BiH. Blinken je pohvalio angažman Austrije i lično Šalenberga u stabilizaciji prilika u regiji zapadni Balkan koja, kako je kazao, zahvaljujući upravo njima napreduje u smjeru evropskih integracija. 

Šalenberg je rekao kako se Austrija zalaže za otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je kako je Austrija uvijek bila zagovornik i podržavala integraciju zapadnog Balkana u EU. Američki ministar vanjskih poslova također je istakao sklonost SAD-a Zapadnom Balkanu: “Zapadni Balkan je nešto što je blisko našem srcu, posebno predsjednika SAD-a Džoa Bajdena. Predsjedniku i meni, kao i svijetu 90-tih godina fokus je bio na Balkanu, na Bosni i Hercegovini i Kosovu. Ono što nam više ne treba, a posebno stanovnicima regije je povratak u prošlost, da se vratimo u te 90-te”, posebno je naglasio Blinken.

Izvor: Avaz.ba

Related posts