Blinken odbacio poruku da SAD ima dvostruke standarde o ljudskim pravima prema Izraelu

Američki državni sekretar odbacio je ideju da bi Washington ima “dvostruke standarde” kada primjenjuje američki zakon na optužbe o zlostavljanju od strane izraelske vojske u Gazi, sugerišući da su ispitivanja takvih optužbi u toku.

“Općenito, dok posmatramo ljudska prava i stanje ljudskih prava diljem svijeta, primjenjujemo isti standard na sve. To ne mijenja je li zemlja protivnik, konkurent, prijatelj ili saveznik”, rekao je Antony Blinken na konferenciji za novinare najavljujući godišnja izvještaj ministarstva o ljudskim pravima u zemlji.

Blinken je rekao da kada je riječ o “kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, kršenjima prava” postoje procesi koji su u toku i razmatraju incidente koji su pokrenuti. Odbio je dati kada bi ti procesi mogli dati konačnu procjenu.

Izraelsko vojno ponašanje je pod sve većim nadzorom jer su njegove snage ubile 34.000 Palestinaca u opkoljenoj Gazi, prema zdravstvenim vlastima enklave, od kojih su mnogi civili i djeca. Gaza je pretvorena u pustoš, a ekstremne nestašice hrane potaknule su strah od gladi.

Skupine za ljudska prava označile su brojne incidente povređivanja civila tokom ofenzive izraelske vojske u Gazi, kao i dizanje uzbune zbog porasta nasilja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje podaci palestinskog ministarstva zdravstva pokazuju da su izraelske snage ili doseljenici ubili najmanje 460 Palestinaca od napada Hamasa 7. oktobra.

State Department je u svom izvještaju o ljudskim pravima o Izraelu za 2023. rekao da je rat s Hamasom imao “značajan negativan utjecaj” na stanje ljudskih prava u Izraelu, te naveo navode o brojnim incidentima poput proizvoljnih ili nezakonitih ubojstava, prisilnih nestanaka, mučenja i neopravdano uhićenje novinara među ostalim.

Međutim, do sada je Bidenova administracija rekla da nije utvrdila da je Izrael prekršio međunarodno pravo.

Zagovornici su postavili pitanja dvostrukih standarda rekavši da je Washington brzo osudio postupke, na primjer, Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu, ali je Bidenova administracija pazila da ne ode predaleko u svojim kritikama Izraela.

Osvrćući se na kritike u ponedjeljak, Blinken je rekao “imamo li dvostruke standarde? Odgovor je ne.”

Washington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći Izraelu. Neki demokrati i arapsko-američke skupine kritizirali su nepokolebljivu potporu Bidenove administracije Izraelu, za koju kažu da mu daje osjećaj nekažnjivosti.

Ovog je mjeseca predsjednik Joe Biden prvi put zaprijetio uvjetovanjem potpore Izraelu i inzistirao na poduzimanju konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Izrael je odbacio optužbe o namjernom izazivanju humanitarne patnje u Gazi. Poriče namjerno gađanje civila, optužujući Hamas da koristi stambene zgrade kao zaklon. Hamas to negira.

Izvor: Klix.ba

Related posts