Blagajnici Šuma USK-a četiri godine zatvora: "Zaboravila" zavesti uplate i zadržala 132.181 KM

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću danas je Sanela Dračić, blagajnica u Šumskom privrednom društvu Unsko-Sanske šume, osuđena na četiri godine zatvora zbog pronevjere u službi.

Ona je, prema presudi, inkriminisane radnje počinila u svojstvu blagajnika podružnice Šumarija Bosanski Petrovac i Podružnice građenje, mehanizacije i održavanje pri ŠPD-u.

Dokazi su pokazali da su uplate kupaca šumske sirovine dostizale iznos 3.928 od čega ona nije zavela 475 uplata, zadržavši za sebe protupravnu korist u iznosu od 132.181 KM.

Sudija Fikret Hodžić je izrekao jednoglasnu odluku Vijeća prema kojoj je Dračić kriva te osuđena na 4 godine zatvora. Također, izrečena joj je i trogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova blagajnice u državnim službama.

U obrazloženju Odluke sudija je naveo da je optužena pokazala drskost i upornost u činjenju krivičnog djela te da je pokušala teret odgovornosti prebaciti na radne kolegice.

Kao olakšavajuća okolnost za Sanelu Dračić navedeno je da udata i majka jednog djeteta, te da ranije nije bila kažnjavana.

oslobodjenje.ba

Related posts