Da li su i oni žrtve: Muškarac iz Sanskog Mosta prijavio da ga supruga zlostavlja

Policijskoj stanici u Sanskom Mostu jučer se obratio dvadesetogodišnji T. A. i prijavio da ima “problema” sa svojom 18-godišnjom suprugom T. V.
Kako saznajemo u MUP-u Unsko-sanskog kantona, supružnici su se najprije posvađali, a zatim je svađa prerasla u fizički obračun. Oboje su zadobili po nekoliko udaraca, ali je, ipak, suprug odlučio prijaviti policiji njegovu dvije godine mlađu ženu zbog nasilja nad njim.

Verbalno zlostavljanje

Istražitelji Odjela kriminalističke policije Sanski Most su radeći na slučaju utvrdili da se radi o krivičnom djelu nasilje u porodici za koje se sumnjiči 18-godišnjakinja.

Zanimljivo je da policijske biltene sve češće pune ovakvi slučajevi nasilja u porodici u kojima je nasilnik zapravo žena. Međutim, iako su prijave muškaraca sve češće, stručnjaci ukazuju na to da takve podatke treba brižljivo posmatrati.

Naime, rijetko je zapravo muškarac zaista žrtva. U čak 98 posto slučajeva žrtve fizičkog nasilja u porodici su žene. Ukoliko se i pojavi neki sporadični slučaj, odnosno prijava koju podnese muškarac, to je zapravo samo kako bi preduhitrio istu radnju žrtve.

Ovo je za Faktor potvrdila i Amra Muslić, diplomirana socijalna radnica, koordinatorica u Sigurnoj kući Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu. Ona je istakla da se na SOS telefon ove kuće u 98 posto slučajeva javljaju žene koje traže zaštitu od muškaraca koji ih zlostavljaju. Poziv muškarca – žrtve fizičkog zlostavljanja na SOS telefon u Fondaciji lokalne demokratije još nije zabilježen.

U prošloj godini u Federaciji BiH je zabilježeno 887 prijava nasilja u porodici dok je u 2015. godini u cijeloj BiH zabilježeno 1.459 slučajeva.

Prema statističkim pokazateljima policijskih agencija u BiH koje su sačinile nevladine organizacije, kada je u pitanju nasilje u porodici, tokom prošle godine u većini slučajeva nasilje su počinili muškarci, ali je zabilježen i manji broj prijava prema kojima je zlostavljač žena.

Muslić pojašnjava da se žene kao zlostavljači prijavljuju zbog verbalnog ili psihičkog nasilja, te da se u nekoliko navrata dogodilo da u toj Fondaciji muškarac zatraži pomoć zbog jednog od te dvije vrste zlostavljanja.

Strah od nasilja

– Ne smijemo biti isključivi jer postoje slučajevi u kojima žene čine nasilje nad muškarcima u krugu porodice, ali to je u daleko manjem broju nego što su zapravo one žrtve. Ono što je važno istaći jeste da je u posljednje vrijeme u porastu svijest muškaraca da prijave nasilje, ali recimo očevi prijave nasilje nad njihovom kćerkom koju zlostavlja zet ili muškarac prijavi da komšija zlostavlja svoju suprugu – kazala nam je Muslić.

Dodaje da i ako dođe do nasilja u kojem je žrtva muškarac, to je uglavnom njen odgovor na nasilje kojem je bila izložena.

– Prije nekoliko godina u Sarajevu smo imali jedno ubistvo koje je bilo rezultat porodičnog nasilja. Naime, muž je zlostavljao suprugu i prijetio je ženi pištoljem. Na kraju je ona njega ubila u strahu od njegovog daljnjeg nasilja prema njoj – kaže Muslić.

Nasilje u porodici je, kažu u Fondaciji, jedan od najboljih primjera nasilja zbog spola, u kojem je ne samo u BiH, nego i u svijetu muškarac zlostavljač, a žena žrtva.

Related posts